in English soon
Μας τελείωσε το ψωμί από χτες..κι όλο έλεγα να βγούμε σήμερα το πρωί να πάρουμε αλλά.. από τη μια σκεφτόμουν τη ζέστη κι από την άλλη.. σκεφτόμουν τη διαδικασία… Ποια διαδικασία;;; Αυτή που πρέπει να κάνω για να μπορέσουμε να πάμε μέχρι το φούρνο.. 
Ο φούρνος που παίρνουμε ψωμί είναι 2 τετράγωνα σχεδόν από το σπίτι.. 5 λεπτάκια υπόθεση δηλαδή…Μόνη μου εννοείται..  Με το Νικόλα όμως αυτή η διαδικασία… παίρνει πάνω από μισή ώρα..Μη σου πω και ολόκληρη ώρα..
Να πάει τουαλέτα πριν φύγουμε..(μην τον πιάσει και στο δρόμο και τι θα κάνουμε..) Να πλύνει τα χέρια του και να πλατσουρίσει και με το νερό και το σαπούνι..Να τον τραβήξω με το ζόρι από το νιπτήρα.. Να βγάλει τις πιτζάμες του. Να τον κυνηγάω σε όλο το σπίτι.. Αυτός με το βρακί να τρέχει γελώντας κι εγώ με τα ρούχα στο χέρι να προσπαθώ να τον ντύσω.. Δεύτερος γύρος με τα παπούτσια.. Να πιω λίγο νερό να ξεϊδρώσω από το κυνηγητό και τα γέλια..  Να βάλω κι εγώ ένα ρούχο πάνω μου.. Να πάμε χέρι χέρι και αργά αργά..κοιτώντας τις βιτρίνες, τα φανάρια, τα δέντρα.. Να φτάσουμε στο φούρνο.. επιτέλους.. Να πάρουμε το ψωμί μας και το κουλούρι του Νικόλα και να πάρουμε και τον δρόμο της επιστροφής.. ακόμα πιο αργά γιατί τρώει και το κουλούρι του τώρα…
Και πάνω που τα σκεφτόμουνα όλα αυτά και κουραζόμουν και μόνο στην ιδέα.. λέω.. δεν κάνω καμιά φραντζολίτσα μόνη μου.. 
Και έκανα… 
Γαλλική μπαγκετούλα μούρλια… Τραγανή και ξεροψημένη μέσα σε μια ωρίτσα και κάτι…(αρχική συνταγή από εδώ)
Υλικά: 

  • 1/4 της κούπας χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα και 2 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
  • 3 1/2 – 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό

Πως το κάνουμε:
  • Βάζουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό (το 1/4 της κούπας) και τη ζάχαρη (το 1 κουταλάκι του γλυκού) 
  • Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5 λεπτάκια να αφρίσει. 
  • Ρίχνουμε το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη (τη 1 κουταλιά της σούπας) και το υπόλοιπο νερό (1 κούπα και 2 κουταλιές της σούπας)
  • Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλεύρι. Εγώ το έβαλα στο μίξερ.
  • Ανακατεύουμε στο μίξερ 5 λεπτάκια ακόμη μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα και να είναι απαλή.
  • Το αφήνουμε να φουσκώσει 15-20 λεπτά για να διπλασιαστεί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
  • Βράζουμε στο βραστήρα ή σε ένα κατσαρολάκι νερό και το βράζουμε..(θα χρειαστεί αργότερα..)
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και την ανοίγουμε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. 
  • Τυλίγουμε το κάθε φύλλο σε ρολό και το βάζουμε σε στο ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. (εγώ το έβαλα σε σιλικόνη – η αρχική συνταγή σε λαδωμένο ταψί)
  • Χαράζουμε 3-4 φορές για να κάνει το σχέδιο και το αλείφουμε με το μείγμα ασπράδι-νερό.
  • Βάζουμε το ταψί στο φούρνο (τον προθερμασμένο είπαμε) και βάζουμε από κάτω το κατσαρολάκι με το βρασμένο νερό (είναι για να έχει υγρασία μέσα στο φούρνο..) 
  • ΚΑΙ ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ αφήνοντας τα ψωμάκια να φουσκώσουν άλλα 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε το κατσαρολάκι από το φούρνο , τον ανοίγουμε και βάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε στους 190 και ψήνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι μπαγκετούλες..


Έχουμε και λέμε: 5 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.. 5 λεπτά να το χτυπήσουμε στο μίξερ… 20 να φουσκώσει το ζυμάρι.. Άντε και 5 λεπτά να ανοίξουμε το φύλλο.. 20 λεπτά να φουσκώσει το ψωμί στο φούρνο κι άλλα 20 να ψηθεί.. 
Σύνολο 1 ώρα κι ένα τέταρτο.. 


Σε μία ώρα κι ένα τέταρτο μόνο έχουμε πάνω στο τραπέζι 2 ροδοκόκκινες ζεστές κι αφράτες Γαλλικές μπαγκετίτσες.. 



 Τέλειες ;;;

 

post signature