Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Καθιερώθηκε ως θεσμός από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ουσιαστικά η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1974.
Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετικό θέμα, το οποίο υιοθετούν μεγάλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινότητες και κυβερνήσεις για να στηρίξουν τον αγώνα για τη περιβαλλοντική προστασία. Το θέμα για το 2021 είναι: «Ξανασκέφτομαι. Αναδημιουργώ. Αποκαθιστώ» και αναφέρεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να προστατέψουμε τον πλανήτη μας ,για μας αλλά και τα παιδιά μας. Και χαίρομαι πολύ που βλέπω επιχειρήσεις , εκδοτικούς οίκους , οργανώσεις, κοινότητες, να δραστηριοποιούνται για να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα μοιραστώ μαζί σας μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες που κάνουν μεγάλη διαφορά.
#1 Ανακυκλώνουμε ότι συσκευασία μπορεί να ανακυκλωθεί
Έχω πάντα μια μεγάλη σακούλα ή ένα μεγάλο χαρτόκουτο στο μπαλκόνι και εκεί μαζεύω άδειες συσκευασίες : πλαστικά μπουκάλια, χάρτινα κουτιά, χαρτιά , τενεκεδάκια από αναψυκτικά. Μόλις γεμίσει το κουτί το πάω στον μπλε κάδο ανακύκλωσης της γειτονιά μου.
#2 Ανακυκλώνουμε μπαταρίες
Οι μπαταρίες δεν λείπουν ποτέ από ένα σπίτι με παιδιά και χειριστήρια. Τις χρησιμοποιούμε και όταν τελειώσουν τις μαζεύω σε ένα πλαστικό διαφανές κουτί. Μόλις γεμίσει , τις πάω στον ειδικό κάδο ΑΦΗΣ στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς μου. Χρησιμοποιούμε επίσης και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
#3 Μαζεύουμε καπάκια
Τα καπάκια από τα μπουκάλια που χρησιμοποιούμε , δεν τα ρίχνουμε στους μπλε κάδους. Τα μαζεύουμε σε μια σακούλα και τα δίνουμε σε διάφορες οργανώσεις που μαζεύουν πλαστικά καπάκια για να αγοράσουν αναπηρικό αμαξίδιο για άτομα που το χρειάζονται.
#4 Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες
Τα μεγάλα σουπερμάρκετ πλέον έχουν βιοδιασπώμενες σακούλες για τα ψώνια. Εγώ πάντα έχω μαζί μου υφασμάτινες σακούλες για τα ψώνια ή πλαστικές μεν αλλά επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Βάζω μια υφασμάτινη τσάντα για ψώνια μέσα σε κάθε τσάντα που χρησιμοποιώ και έχω και μέσα στο αυτοκίνητο. Επιλέγω επίσης βιοδιασπώμενες σακούλες και για τον κάδο σκουπιδιών στο σπίτι.
#5 Τέρμα τα πλαστικά καλαμάκια
Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά καλαμάκια στο σπίτι μας. Έχω ανοξείδωτα καλαμάκια που πλένονται στο πλυντήριο πιάτων και αγοράζω βιοδιασπώμενα καλαμάκια αντί για πλαστικά. Επίσης επιλέγω χάρτινες ή βιοδιασπώμενες συσκευασίες μιας χρήσης.
#6 Ανακυκλώνουμε δημιουργικά
Επαναχρησιμοποιούμε και ανακυκλώνουμε δημιουργικά συσκευασίες και υλικά φτιάχνοντας κατασκευές και παιχνίδια. Θα βρείτε πολλές ιδέες στην κατηγορία ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.
#7 Όχι πλαστικές οδοντόβουρτσες
Όσο όμορφες και χαρούμενες είναι οι πλαστικές οδοντόβουρτσες, τόσο επικίνδυνες είναι για το περιβάλλον. Τις αλλάξαμε με οδοντόβουρτσες από μπαμπού, που είναι ακόμα πιο όμορφες και οικολογικές.
#8 Παίρνουμε μαζί μας επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη
Λέμε όχι στα πλαστικά μπουκάλια – όσο είναι δυνατόν – και παίρνουμε μαζί μας θερμός που κρατάνε και το περιεχόμενο τους ζεστό ή κρύο αναλόγως την περίπτωση. Προτιμάμε χαρούμενα ταπεράκια ή υφασμάτινα Lunch bag για το κολατσιό στο σχολείο, στη δουλειά ή στη βόλτα μας. Και φυσικά παίρνω επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι για τον καφέ μου.
#9 Ανακύκλωση φαρμάκων
Σίγουρα έχετε κι εσείς στο σπίτι σας ένα μίνι φαρμακείο. Δείτε εδώ πως να οργανώσετε το φαρμακείο του σπιτιού σας. Ξέρετε τι να κάνετε τα φάρμακα που έχουν λήξει; Τα πετάμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν στα φαρμακεία και όχι στα κανονικά σκουπίδια.
#10 Μαζεύουμε τα σκουπίδια μας
Έχουμε πάντα σακούλες για σκουπίδια μαζί μας και πάντα μα πάντα μαζεύουμε τα σκουπίδια μας , όπου κι αν είμαστε: πάρκα, πλατείες, παραλίες, θάλασσες. Ξέρω, είναι αυτονόητο αλλά δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο για όλους.
Ελπίζω να σας άρεσαν οι προτάσεις μας και να υιοθετήσετε κάποιες από αυτές στη δική σας καθημερινότητα. Και θα χαρώ να ακούσω τις δικές σας προτάσεις για να τις προσθέσουμε στις πράσινες συνήθειες μας.
Two boys and Hope
Related posts
2 Comments
Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης
Σχετικά
Είμαι η Ελπίδα, ή αλλιώς.. η μαμά του Νικόλα. Νηπιαγωγός κατά βάθος-καθηγήτρια αγγλικών κατά λάθος, φανατική βιβλιοφάγος, ερασιτέχνης φωτογράφος, παθιασμένη ζαχαροπλάστισσα (με αδυναμία στη σοκολάτα), ανήσυχη crafter και μαμά Blogger...
Learn more
Πολύ ωραίο άρθρο!
Δεν κάνουνε σκουπίδια, μαζεύουμε καπάκια, ανακυκλώνουμε, φροντίζουμε τις μέλισσες και χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερες πλαστικές σακούλες!
ευχαριστώ Έφη μου!! Κι εμεις φροντιζουμε τις μέλισσες επίσης!! φιλια