in English soon

Τελευταία μέρα του Γενάρη σήμερα και σκέφτηκα να σας γλυκάνω και να σας ευχαριστήσω όλες για τα απίστευτα συγκινητικά σχόλια στην προηγούμενη ανάρτηση αλλά και για τις όμορφες ευχές για τα γενέθλιά μου !!!

Είχα δει αυτήν την τούρτα εδώ και πολύ καιρό και ήθελα πολύ να την φτιάξω. Είπα λοιπόν να τη δοκιμάσω για τα γενέθλιά μου.
Είναι λιγάκι μπελαλίδικη αλλά είναι πολύ ωραία. Δεν είναι ακριβώς η αρχική συνταγή αλλά μας άρεσε πολύ. Ακόμα και του Αντώνη που δεν του είχε γεμίσει αρχικά το μάτι..Περιττό να σας πω οτι δεν έμεινε ψίχουλο.. Ο δε Νικόλας ξετρελάθηκε.. Όλο “τούτα τούτα” ζητούσε..Έφαγε κι αυτός το μερτικό του πάντως..Αλλά νομίζω οτι ξετρελάθηκε και με τα κεράκια επίσης..χαχα…

Κόκκινη Βελούδινη Τούρτα
ή αλλιώς
 Red Velvet Cake

Υλικά για το κέικ:
για 2 φόρμες 25 εκ.  
  • 375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 
  • 1 ½  κουταλάκι του γλυκού  baking powder
  • 3/4  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
  • 169 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κούπες λευκή ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 ½  κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή
  • 1 ½ κούπα κρέμα γάλακτος (περίπου 400 ml)
  • 3 κουταλιές της σούπας κόκκινο χρώμα  ζαχαροπλαστικής
  • 1 ½  κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
  • 1 ½  κουταλάκι του γλυκού σόδα σε σκόνη

 Πως το κάνουμε:

  •  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 φόρμες στρογγυλές 25 εκ. και τοποθετούμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το κακάο. 
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει (περίπου 1-2 λεπτά).  
  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία κρέμα ελαφριά και φουσκωτή.  
  • Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα και αφού το κάθε ένα έχει αναμειχθεί πολύ καλά.  
  • Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε να ανακατευτεί καλά.
  •  Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος με το κόκκινο χρώμα.  
  • Χτυπάμε
    με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα βουτύρου – αυγών προσθέτοντας
    την κρέμα γάλακτος και το αλεύρι σε τρεις φάσεις, ξεκινώντας και
    τελειώνοντας με το αλεύρι, μέχρι να ανακατευτεί καλά το μείγμα.
     
  • Σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε το ξύδι με τη σόδα. Αφήνουμε το υγρό να αφρίσει και μετά το προσθέτουμε με γρήγορες κινήσεις στο μείγμα του κέικ.  
  • Μοιράζουμε το μείγμα στις 2 φόρμες και λειαίνουμε την επιφάνεια. 
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή διαφορετικά μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ.  
  • Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά.
  • Μετά αναποδογυρίζουμε τα κέικ να βγουν και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.  
  • Από
    τη στιγμή που τα κέικ είναι κρύα, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο
    ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα. (έτσι μπορούμε να απλώσουμε την κρέμα
    τυριού πιο εύκολα)

Υλικά για την κρέμα τυριού: 
  • 200 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 250 γρ. τυρί Μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου 
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή 
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 1 φακελάκι σκόνη σαντιγί και 200 γρ. γάλα (ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας)
Πως το κάνουμε:
  • Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα τυριού και το Μασκαρπόνε μέχρι να γίνουν μία μαλακή κρέμα. 
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. 
  • Με μαλακές κινήσεις αλλά γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τη σαντιγί στην κρέμα τυριού και ανακατεύουμε μαλακά. 
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε την κρέμα μέσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να σφίξει για να μπορέσουμε να την απλώσουμε.


Πώς το συναρμολογούμε: 
  • Κόβουμε κάθε κέικ σε δύο οριζόντια κομμάτια και έχουμε 4 κομμάτια κέικ. 
  • Βάζουμε ένα κομμάτι κέικ, σε μία πιατέλα με τη σκληρή του πλευρά από κάτω. 
  • Σκεπάζουμε με μία στρώση κρέμας. 
  • Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες στρώσεις.

Για το γαρνίρισμα:

  •  3 φακελάκια σκόνη σαντιγί και 600 γρ. γάλα (ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας)
  • Φρέσκα σμέουρα

Πως το κάνουμε:
  • Απλώνουμε μια πρώτη στρώση σαντιγί για να καλυφθεί το κέικ και το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει λίγο.
  • Απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί και διακοσμούμε με τα σμέουρα (ή οτι άλλο θέλουμε…) 

Και κάτι ακόμα:

  •  Η αρχική συνταγή είναι για φόρμες 20 εκ. και για επικάλυψη κρέμας τυριού μέσα και έξω από την τούρτα. Εγώ τα έκανα σε φόρμες των 25 εκ. και έκανα 1 ½ δόση κέικ, 1 δόση κρέμας και διαφορετικό γλάσο (σαντιγί) από έξω. (Αν ήθελα το ίδιο μέσα κι έξω θα χρειαζόταν διπλή δόση κρέμας τυριού)
  • Το χρώμα πρέπει να βγει έντονο κόκκινο αλλά είναι αναλόγως τι χρώμα χρησιμοποιούμε. Εγώ χρησιμοποίησα υγρό αλλά σε πάστα θα ήταν σαφώς καλύτερο.  Μπορούμε και να μη βάλουμε εννοείται.. απλά θα γίνει καφέ το παντεσπάνι λόγω του κακάου. Όπως επίσης μπορούμε να βάλουμε και άλλα χρώματα.
  • Το κέικ θέλει προσοχή και παρακολούθηση για να μην παραψηθεί. Επειδή δεν το σιροπιάζουμε πρέπει να είναι μαλακό αλλά όχι στεγνό.    


Και επειδή δεν πετάμε τίποτα πλέον… και μου είχε μείνει λίγη κρέμα σαντιγί και λίγα σμέουρα..έκανα και ένα γρήγορο γλυκάκι

Τριμμένο τζιντζερομπισκοτάκι (από τα Χριστουγεννιάτικα, που τα έχω κρατήσει σε αεροστεγές δοχείο ,για τέτοιες περιπτώσεις), κρέμα σοκολάτα στιγμής Γιώτης (χτυπημένη με 350 ml γάλα), σαντιγί και σμέουρα (βρασμένα ελαφρά με λίγη ζάχαρη και νεράκι). Έτοιμο σε 5 λεπτά και πολύ πολύ νόστιμο…   

 Καλό μήνα σε όλους μας !!!