in English soon
Αυτό το σοκολατένιο (απίστευτα σοκολατένιο όμως) κέικ/ παντεσπάνι/ τούρτα… (πες το όπως το θες) το είχε πάρει το μάτι μου σε διάφορα ξένα food blogs αλλά δεν έτυχε να το δοκιμάσω… Το δοκίμασε όμως η Τζωρτζίνα και το πρότεινε στο Τουρτorial και σκέφτηκα να το δοκιμάσω κι εγώ… Και δεν με απογοήτευσε..
Απίστευτα σοκολατένιο (απίστευτα όμως…το ξαναλέω !!!), ζουμερό και υγρό… Γλυκό όσο πρέπει, ζουμερό όσο πρέπει (χωρίς να χρειάζεται παραπάνω σιρόπιασμα), σφιχτό όσο πρέπει…
Το έκανα πολλές -μα πάρα πολλές φορές – και πέτυχε σε όλες… Οπότε το μοιράζομαι.. (Η δική μου παρουσίαση είναι σε κούπες γιατί έχω τις ειδικές μεζούρες και με βολεύει περισσότερο. Αν προτιμάτε τα γραμμάρια ρίξτε μια ματιά στο Τουρτorial για αναλυτικές οδηγίες και φωτογραφίες.)
Το πιο σοκολατένιο κέικ EVER !!!
Υλικά:
- 1 κούπα (250ml η κούπα) και 3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κούπες ζάχαρη
- 3/4 της κούπας κακάο
- 2 κουταλιές του γλυκού σόδα φαγητού
- 1 κουταλιά του γλυκού baking powder
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 1 κούπα ξινόγαλα (ή γάλα με μια κουταλιά της σούπας στυμμένο λεμόνι)
- 1/2 κούπα σπορέλαιο
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 κουταλιές του γλυκού υγρή βανίλια
- 1 κούπα φρέσκος ζεστός καφές (εγώ βάζω συνήθως γαλλικό καφέ με άρωμα βανίλια-στις τούρτες του Νικόλα έβαλα απλά 1 κούπα ζεστό νερό)
Πως το κάνουμε:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις (πάνω κάτω δηλαδή…).
- Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε
- Χτυπάμε όλα τα υγρά (εκτός του καφέ ή του ζεστού νερού) σε άλλο μπολ.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο στερεό (στο μίξερ ή μπορούμε να το ανακατέψουμε με μίξερ χειρός-εγώ το έχω κάνει και με αυγογδάρτη μόνο – είναι πανεύκολο)
- Στο τέλος αφού ανακατευτούν καλά ρίχνουμε μέσα και τον ζεστό καφέ (ή το ζεστό νερό) και ανακατεύουμε. Γίνεται όλο εντελώς υγρό… Ναι ναι, έτσι είναι το φυσιολογικό!!
- Ρίχνουμε το υγρό μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Η δική μου φόρμα είναι 26εκ.(και στρώνω τον πάτο και με λαδόκολλα). Το καλύτερο είναι να χωρίσουμε τη δόση σε 2 ταψάκια για να ψηθεί καλύτερα. (εγώ την έχω χωρίσει και στα 4. Ένα ταψάκι για κάθε παντεσπάνι.. Είναι πιο μπελαλίδικο αλλά αξίζει τον κόπο)
- Ψήνουμε το κέικ 35-40 λεπτά (ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι στο κέντρο.)
- Το αφήνουμε να κρυώσει μισή ώρα μέσα στη φόρμα και μετά το βγάζουμε να κρυώσει εντελώς.
- Το κέικ/ παντεσπάνι/ βάση τούρτας μας, είναι έτοιμο για χρήση. (Για κάθε τούρτα εγώ έκανα διπλή δόση- άρα 4 παντεσπάνια – 2 κέικ κομμένα στη μέση..)
Αυτό το παντεσπάνι έκανα για την τούρτα που φάγαμε τα Χριστούγεννα..
Με την αγαπημένη μου κρέμα τυριού για γέμιση και επικάλυψη:
Υλικά:
- 1 πακέτο Morfat Cornet (με 2 φακελάκια)
- 400 ml. γάλα (για το Morfat)
- 400 γρ. τυρί κρέμα
Πως το κάνουμε:
- Φτιάχνουμε τη σαντιγί και προσθέτουμε το τυρί κρέμα
- Χτυπάμε καλά να αφρατέψει και να σφίξει.
και με φρούτα του δάσους… για χρώμα και γεύση..
Αυτό χρησιμοποίησα και στις τούρτες του Νικόλα φέτος με μεγάλη επιτυχία… αλλά με διαφορετική γέμιση.. Στην πρώτη.. έβαλα 2 δόσεις σοκολατένιο κέικ..
Την γνωστή και αγαπημένη κρέμα τυρί για την επικάλυψη και για γέμιση αλλά έβαλα μέσα και 3 σακουλάκια χοντροσπασμένα Maltisers… (ιδέα της Ερμιόνης) και τη στόλισα με χαρούμενα ζαχαρωτά..
Στη δεύτερη έκανα μεν δυο δόσεις κέικ αλλά έκοψα και χρησιμοποίησα μόνο τρεις στρώσεις.
Η γέμιση ήταν μεν κρέμα τυριού αλλά σοκολατένια και με έξτρα έκπληξη… Και την στόλισα με ζαχαρόπαστα…
Υλικά για σοκολατένια κρέμα τυριού:
- 1 πακέτο Morfat Cornet (με 2 φακελάκια)
- 400 ml. γάλα (για το Morfat)
- 400 γρ. τυρί κρέμα
- 4 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 πακέτο μπισκότα Oreo (ή τύπου Oreo) χοντροσπασμένα (η έξτρα έκπληξη)
Πως το κάνουμε:
- Φτιάχνουμε τη σαντιγί και προσθέτουμε το τυρί κρέμα
- Χτυπάμε καλά να αφρατέψει και να σφίξει.
- Προσθέτουμε το κακάο και την άχνη και ανακατεύουμε απαλά για να ενωθούν.
- Στο τέλος ρίχνουμε τα μπισκότα.
Και κάτι ακόμα:
- Καλό είναι να κάνουμε και το κέικ/ παντεσπάνι αλλά και την κρέμα/ γέμιση από την προηγούμενη ημέρα και να τα βάλουμε στο ψυγείο για να είναι κρύα.Έτσι οι μεν στρώσεις κόβονται καλύτερα αλλά και η κρέμα απλώνεται καλύτερα.
- Το κέικ μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για μερικές μέρες αλλά και στην κατάψυξη.
Εγώ είχα στην κατάψυξη την 4η στρώση από την τούρτα του Νικόλα -που δεν χρησιμοποίησα
τελικά…Την έβγαλα να ξεπαγώσει χτες και την έλουσα με ganache σοκολάτα γάλακτος (δηλαδή 200 ml κρέμα γάλακτος και 200 γρ. πασχαλινό κουνελάκι γάλακτος..χεχεχε.. Είπα να ανακυκλώσω δημιουργικά…χεχεχε)
Ένα θα πώ και μόνο !!!
Αυτο το κέικ σοκολάτας.. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !!!
Το καλύτερο κέικ σοκολάτας EVER !!!
καλό Σαββατοκύριακο!!!
Two boys and Hope
Είμαι η Ελπίδα, ή αλλιώς.. η μαμά του Νικόλα. Νηπιαγωγός κατά βάθος-καθηγήτρια αγγλικών κατά λάθος, φανατική βιβλιοφάγος, ερασιτέχνης φωτογράφος, παθιασμένη ζαχαροπλάστισσα (με αδυναμία στη σοκολάτα), ανήσυχη crafter και μαμά Blogger...
Related posts
72 Comments
Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης
Σχετικά
Είμαι η Ελπίδα, ή αλλιώς.. η μαμά του Νικόλα. Νηπιαγωγός κατά βάθος-καθηγήτρια αγγλικών κατά λάθος, φανατική βιβλιοφάγος, ερασιτέχνης φωτογράφος, παθιασμένη ζαχαροπλάστισσα (με αδυναμία στη σοκολάτα), ανήσυχη crafter και μαμά Blogger...
Learn more
τι μας κάνεις νυχτιάτικο!!!!!!!!!!!!!!!!! Κρέμα τυριού εεε???? Μμμμμμ νομίζω θα μου αρέσει τρελά!!! θα την κάνω σίγουρα!!
καλό βράδυ!!
είναι η αγαπημένη μας Κωνσταντίνα μου!!! να τη δοκιμάσεις!!!
Κόλαση!!!!!! Είμαι και γλυκατζού…..!!!!!! Είμαι σίγουρη Ελπίδα μου ότι είναι το καλύτερο κεικ ever..οι φωτό μιλάνε από μόνες τους…..αφού έχει την υπογραφή της Τζωρτζίνας και την δική σου τώρα…..!!!!! φιλάκια πολλά και γλυκά!!!
είναι είναι Μαρία μου!! Σοκόλαση!!! πολλά φιλιά
Τι απίστευτες φωτογραφίες!!!!!!!!Θα μείνω στις φωτό και δεν θα επεκταθώ,ούυυυυυυτε θα δοκιμάσω!!!!!Θα παλέψω και θα αντισταθώ…!!!!!!!
Χίλια Μπράβο!!!!
μην αντιστέκεσαι…μην αντιστέκεσαι…χαχαχα!!! Είναι πραγματικά τελειο Γεωργια μου!! φιλιά
Εντεξει…αυτη δεν ηταν αναρτηση….Την σημειωσα την συνταγη να την δοκιμασω εννοειται!!!!!!!
χαχαχα.. θα σου αρέσει πολύ!!! φιλιά
Μου τρέχουν τα σάλια!!! Τέλειες οι τουρτίτσες και οι συνταγές! Φιλιά!
ευχαριστώ Μαρία μου!!!
Κραταω τη συνταγη γιατι εχουμε γενεθλια συντομα!!!Ευχαριστουμε Ελπιδα (σλρουπ!!!).
Ναι Σοφάκι!!! Αυτή η συνταγή είναι εγγύηση!!! φιλιά
Είναι σούπερ και δεν ειμαι και γλυκατζου!
Αχ αχ
Με αυτό το κέικ γίνεσαι..θες δε θες… χαχαχα… φιλιά Αριάδνη μου…
Την τσάκιζα όπως είναι, δίχως να μοιραστώ ούτε μια κουταλίτσα!!!! Αχ τι με κάνεις Ελπιδάκι :))) Πολλά φιλιά!
χαχα… μη δίνεις σε κανέναν Ειρηνάκι..χεχε. Ε καλά δώσε στο παιδί λίγο!! φιλιά
Ε, εντάξει, αφού επιμένεις τόόόσο, πρέπει να το δοκιμάσω! Όλες οι εκδοχές σου υπέροχες!
Φιλάκια Ελπίδα!
πρεπει πρεπει.. και περιμένω εντυπώσεις!!! πολλά φιλιά
Hρθα μπηκα και φευγω……………… Δεν θα υποκυψω λεμε. Κανω διαιτα.
καλά καλαααααααααα.. κι εγώ απο Δευτέρα… Ενα τελευταίο κομμάτι όμως θα το φάω..χεχεχε φιλιά Μαράκι
Η μία τούρτα καλύτερη από την άλλη!
ευχαριστώ Ελένη μου..χεχε κάνω προοδους.. φιλιά
Όμορφη συνταγή
Φιλάκια …
ευχαριστώ 🙂
Σε προκαλούν όλες να τις δοκιμάσεις!! Μπράβο Ελπίδα!
Καλή Κυριακή.
ευχαριστώ Ειρήνη μου!! 🙂
Πραγματικά φαίνεται από τις φωτογραφίες πόσο ζουμερό είναι το κέικ Ελπιδάκι!
Το ξινόγαλα σε συνδυασμό με τον καφέ κάνουν πραγματικά θαύματα στην υφή αλλά και τη γεύση!
Φιλιά
ναι βρε Ερμιόνη μου!! Όντως κάνει θαύματα!! πολλά φιλιά
Δεν λέω ψέματα. Μου τρέχουνε τα σάλια!
🙂
Ένα έχω να πω, πέραν από τις συνταγές που φαίνονται λαχταριστές οι φωτογραφίες είναι όλα τα λεφτά!!!!
ζηλεύω!!!!
ευχαριστώ Ευαγγελία μου!!
Η Ευαγγελία από πάνω, είπε αυτό ακριβώς που ήθελα να πώ κι εγώ!
Δεν είναι μόνο οι συνταγές σου! Είναι και η παρουσίαση σου!
Και με τόση σοκολάτα ξεμυαλίστικα και ξέχασα να σου πώ ότι έρχομαι από το πάρτυ της Ελεάννας!
ευχαριστώ βρε Μαρθούλα:)
Ax ..και εμείς μια αδυναμία στην σοκολάτα την έχουμε!!
Λιγουρευτές οι τούρτες σου…
Τέλειες οι φωτογραφίες σου..
..μας 'άνοιξες την όρεξη..
ευχαριστώ 🙂
Μία ανάρτηση κόλαση!!!
χεχεχε σοκόλαση!!
Μου αρέσει πολύ η κρέμα τυριού στα γλυκά και εννοείται η σοκολάτα…τι μας κάνεις μεσημεριάτικα…
ω ναι!! αχτυπητος συνδυασμός!!
ω ναι!! αχτυπητος συνδυασμός!!!
Δείχνει υπέροχο, μάλιστα αυτή την ανάρτηση την είχα βάλει στις αγαπημένες μου από την ημέρα που την ανέβασες…σε ευχαριστούμε Ελπίδα που την μοιράστηκες μαζί μας!!
Φιλιά
ευχαριστώ Δώρα μου!! 🙂
Μας άνοιξες την όρεξη!!!!!!!!!!!!!!!! Φαίνονται τέλειααα!!! 😛
Φιλάκια!!
ευχαριστώ Νίκη μου!! 🙂
Πάνω στην ώρα! Υπέροχες τούρτες οπότε μάλλον θα δυσκολευτώ λίγο να αποφασίσω ποια απ'όλες να φτιάξω καθώς πλησιάζουν τα γενέθλια του συζύγου.
(από το πάρτυ της Δευτέρας :))
οτι και να φτιάξεις ελπίζω να σας αρέσει!! και χρόνια πολλά στον σύζυγο!!!
αχ… τι τουρτες ειναι αυτες…. :)))))
απο το παρτι της http://eleannasdeardiary.blogspot.gr ερχομαι..
κόλαση κόλαση!!! Ας μην τις σκέφτομαι και είμαι και σε δίαιτα…ααααααχχχχ !!
Φαινεται πολυ λαχταριστο αλλα και ευκολο,οποτε σιγουρα θα το δοκιμασω!
ειναι ειναι!! να το δοκιμασεις κι ελπίζω να σας αρεσει!!
Να πω ότι μου έτρεξαν τα σάλια….? Ε ναι θα το πω βρε Ελπιδάκι μου! Φαίνεται εκπληκτικό! Και αναρωτιώμουν που να κοιτάξω για τούρτα γενεθλίων για το πάρτι του Γιωργάκου σε 1 μήνα??? Τώρα ξέρω, ευχαριστώ πολύ! φιλάκια
Υ.Σ.: Ευτυχώς που θα πάμε σε πάρτι γενεθλίων σε λίγη ώρα για να ικανοποιήσω τη λιγούρα που μου δημιούργησες!
Μαρια μου!! Αυτο το σοκολατενιο κεικ/παντεσπάνι.. είναι τελειο και πετυχημενο κάθε φορα!! Ελπίζω να το κάνεις και να σας αρεσει!! Εγω δεν το αλλάζω με τιποτα!! φιλια
Πωπω Ελπιδάκι θέλω να σπάσω τη δίαιτα τώρα!!! Πουλάκι μου είναι νόστιμα όλα και δεν μου αρκεί που το ξέρω! Οι φωτογραφίες σου είναι τόσο λαχταριστές! Μπράβο σου φιλενάδα! Φυσικά θα μοιραστώ την ανάρτησή σου στο Τουρtorial ένα από τα επόμενα πρωινά! Φιλιά πολλά πολλά!
ευχαριστω Τζωρτζινάκι!!! Μου αρεσει που δοκιμαζεις συνταγες και τις προτεινεις.. Σου έχω εμπιστοσύνη!! Ειναι πράγματι καταπλητικο!! πολλα πολλα φιλια
τι κολαση βραδιατικααααααααααα!
Να ρωτήσω κατι? την διπλη δόση την ψήνεις σε μια φουρνια ή ψήνεις την κάθε δόση ξεχωριστά?ευχαριστώ!!!!!
Ευα μου.. επειδη εχω κανει πολλες δοκιμες.. χωριζω τη δοση στα παντεσπάνια που εχω να κανω (2-4) και τα ψηνω χωρια το καθε παντεσπάνι. Συνηθως την καθε δοση τη χωριζω σε δυο ταψια και τα κοβω στα δυο αφου ψηθουν. Φετος, στην τούρτα του Νικολα επειδη ηθελα να μην ρισκαρω.. χωρισα τη δοση στα 4 και παλι τα έψησα χωρια το καθενα. Αν βάλω ολη τη δοση στο ιδιο ταψι αργει πολυ να ψηθει και εχω παρατηρησει οτι στη μεση δεν ψηνεται οσο θα επρεπε.
Φαίνεται πολυ ωραίο κ ειναι ότι πρεπει για την τουρτα τις ανιψιάς μου!!! Αντί για το εκχύλισμα βανίλια μπορώ να βάλω τις βανίλιες σε σκόνη; Βασω
και βεβαια Βασω μου!! δεν υπαρχει προβλημα.. 2 βανιλιες ίσως… θα ειναι καλα.. Καλη επιτυχια!!
Ευχαριστω πολυ κ για την άμεση απάντηση!! Θα το δοκιμάσω αυριο κιόλας!!
δεν κανει τιποτα!! καλη επιτυχια!!
Μμμμμ τέλεια φαίνονται!! Όταν λες morfat creamy με δυο φακελάκια ποιο εννοείς?? Το morfat που γνωρίζω ειναι το γνωστό στο τενεκεδάκι που κανεις σαντυγη… Δημητρα
ουπς.. εννοω το morfat cornet .. Αλλα μπορεις να χρησιμοποιήσεις και το creamy στο τενεκεδακι.. Απλα θα προσθεσεις ζαχαρη αχνη. Θα το διορθωσω!! ευχαριστω!!!
Ωραία!!! Ευχαριστω πολυ!!! Τόσες που ειναι οι διάφορες κρέμες ειναι εύκολο να μπερδευτείς!!!! Να σαι καλά!! Χθες έκανα το κεικ που ήταν τέλειο κ την κρέμα θα την κανω τωρα..
καλη επιτυχια!! ειμαι σιγουρη οτι θα σας αρεσει!!
Έχω φτιάξει αυτό το κέικ 2 φορές.Σε τούρτες,στα πρώτα γεννέθλια γεννέθλια της μικρής μου και στα γεννέθλια του άντρα μου,υπέροχη συνταγή!Έκανε θραύση!!!Ζουμερό,αφράτο,με την απαραίτητη υγρασία που του χρειάζεται!Συγχαρητήρια και παλι! 😉
ευχαριστω πολυ!! χαιρομαι που σας αρεσε!!
Έχω εντυπωσιαστεί από το πόσο απλές φαίνονται οι συνταγές και πόσο λαχταριστές οι φωτογραφίες! Θα τις δοκιμάσω σίγουρα το καλοκαίρι που έχουμε πολλά γενέθλια!
Εθιστική λειχουδια!!!!!!!!!!!!!! Αν κάνετε δίαιτα μην το δοκιμάσετε…….
<3 <3 <3