in English soon
 
Αυτό το σοκολατένιο (απίστευτα σοκολατένιο όμως) κέικ/ παντεσπάνι/ τούρτα… (πες το όπως το θες) το είχε πάρει το μάτι μου σε διάφορα ξένα food blogs αλλά δεν έτυχε να το δοκιμάσω… Το δοκίμασε όμως η Τζωρτζίνα και το πρότεινε στο Τουρτorial και σκέφτηκα να το δοκιμάσω κι εγώ… Και δεν με απογοήτευσε.. 
Απίστευτα σοκολατένιο (απίστευτα όμως…το ξαναλέω !!!), ζουμερό και υγρό… Γλυκό όσο πρέπει, ζουμερό όσο πρέπει (χωρίς να χρειάζεται παραπάνω σιρόπιασμα), σφιχτό όσο πρέπει…
Το έκανα πολλές -μα πάρα πολλές φορές – και πέτυχε σε όλες… Οπότε το μοιράζομαι.. (Η δική μου παρουσίαση είναι σε κούπες γιατί έχω τις ειδικές μεζούρες και με βολεύει περισσότερο. Αν προτιμάτε τα γραμμάρια ρίξτε μια ματιά στο Τουρτorial για αναλυτικές οδηγίες και φωτογραφίες.)  

Το πιο σοκολατένιο κέικ EVER !!!
αρχική συνταγή εδώ(κλικ)  


Υλικά: 
  • 1 κούπα (250ml η κούπα) και 3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 3/4 της κούπας κακάο
  • 2 κουταλιές του γλυκού σόδα φαγητού
  • 1 κουταλιά του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 κούπα ξινόγαλα (ή γάλα με μια κουταλιά της σούπας στυμμένο λεμόνι)
  • 1/2 κούπα σπορέλαιο
  • 2 μεγάλα αυγά 
  • 2 κουταλιές του γλυκού υγρή βανίλια
  • 1 κούπα φρέσκος ζεστός καφές (εγώ βάζω συνήθως γαλλικό καφέ με άρωμα βανίλια-στις τούρτες του Νικόλα έβαλα απλά 1 κούπα ζεστό νερό)
Πως το κάνουμε:
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις (πάνω κάτω δηλαδή…)
  • Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε
  • Χτυπάμε όλα τα υγρά (εκτός του καφέ ή του ζεστού νερού) σε άλλο μπολ.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο στερεό (στο μίξερ ή μπορούμε να το ανακατέψουμε με μίξερ χειρός-εγώ το έχω κάνει και με αυγογδάρτη μόνο – είναι πανεύκολο)
  • Στο τέλος αφού ανακατευτούν καλά ρίχνουμε μέσα και τον ζεστό καφέ (ή το ζεστό νερό) και ανακατεύουμε. Γίνεται όλο εντελώς υγρό… Ναι ναι, έτσι είναι το φυσιολογικό!! 
  • Ρίχνουμε το υγρό μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Η δική μου φόρμα είναι 26εκ.(και στρώνω τον πάτο και με λαδόκολλα). Το καλύτερο είναι να χωρίσουμε τη δόση σε 2 ταψάκια για να ψηθεί καλύτερα. (εγώ την έχω χωρίσει και στα 4. Ένα ταψάκι για κάθε παντεσπάνι.. Είναι πιο μπελαλίδικο αλλά αξίζει τον κόπο) 
  • Ψήνουμε το κέικ 35-40 λεπτά (ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι στο κέντρο.)
  • Το αφήνουμε να κρυώσει μισή ώρα μέσα στη φόρμα και μετά το βγάζουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Το κέικ/ παντεσπάνι/ βάση τούρτας μας, είναι έτοιμο για χρήση. (Για κάθε τούρτα εγώ έκανα διπλή δόση- άρα 4 παντεσπάνια – 2 κέικ κομμένα στη μέση..)

Αυτό το παντεσπάνι έκανα για την τούρτα που φάγαμε τα Χριστούγεννα..



Αυτό το παντεσπάνι έκανα φέτος για την τούρτα των γενεθλίων μου..


Με την αγαπημένη μου κρέμα τυριού για γέμιση και επικάλυψη:  
Υλικά:

  • 1 πακέτο Morfat Cornet (με 2 φακελάκια)
  • 400 ml. γάλα (για το Morfat)
  • 400 γρ. τυρί κρέμα

Πως το κάνουμε: 
  • Φτιάχνουμε τη σαντιγί και προσθέτουμε το τυρί κρέμα
  • Χτυπάμε καλά να αφρατέψει και να σφίξει.


και με φρούτα του δάσους… για χρώμα και γεύση..
Αυτό χρησιμοποίησα και στις τούρτες του Νικόλα φέτος με μεγάλη επιτυχία… αλλά με διαφορετική γέμιση.. Στην πρώτη.. έβαλα 2 δόσεις σοκολατένιο κέικ..



Την γνωστή και αγαπημένη κρέμα τυρί για την επικάλυψη και για γέμιση αλλά έβαλα μέσα και 3 σακουλάκια χοντροσπασμένα Maltisers… (ιδέα της Ερμιόνης) και τη στόλισα με χαρούμενα ζαχαρωτά..


Στη δεύτερη έκανα μεν δυο δόσεις κέικ αλλά έκοψα και χρησιμοποίησα μόνο τρεις στρώσεις. 

Η γέμιση ήταν μεν κρέμα τυριού αλλά σοκολατένια και με έξτρα έκπληξη… Και την στόλισα με ζαχαρόπαστα…


Υλικά για σοκολατένια κρέμα τυριού:
  • 1 πακέτο Morfat Cornet  (με 2 φακελάκια)
  • 400 ml. γάλα (για το Morfat)
  • 400 γρ. τυρί κρέμα
  • 4 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 πακέτο μπισκότα Oreo (ή τύπου Oreo) χοντροσπασμένα (η έξτρα έκπληξη)
Πως το κάνουμε: 
  • Φτιάχνουμε τη σαντιγί και προσθέτουμε το τυρί κρέμα
  • Χτυπάμε καλά να αφρατέψει και να σφίξει. 
  • Προσθέτουμε το κακάο και την άχνη και ανακατεύουμε  απαλά για να ενωθούν. 
  • Στο τέλος ρίχνουμε τα μπισκότα.

Και κάτι ακόμα: 
  • Καλό είναι να κάνουμε και το κέικ/ παντεσπάνι αλλά και την κρέμα/ γέμιση από την προηγούμενη ημέρα και να τα βάλουμε στο ψυγείο για να είναι κρύα.Έτσι οι μεν στρώσεις κόβονται καλύτερα αλλά και η κρέμα απλώνεται καλύτερα. 
  • Το κέικ μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για μερικές μέρες αλλά και στην κατάψυξη. 



    Εγώ είχα στην κατάψυξη την 4η στρώση από την τούρτα του Νικόλα -που δεν χρησιμοποίησα
    τελικά…Την έβγαλα να ξεπαγώσει χτες και την έλουσα με ganache σοκολάτα γάλακτος (δηλαδή 200 ml κρέμα γάλακτος και 200 γρ. πασχαλινό κουνελάκι γάλακτος..χεχεχε.. Είπα να ανακυκλώσω δημιουργικά…χεχεχε) 

    Ένα θα πώ και μόνο !!! 
    Αυτο το κέικ σοκολάτας.. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !!! 
    Το καλύτερο κέικ σοκολάτας EVER !!! 

    καλό Σαββατοκύριακο!!!

    post signature