Ένα από τα πιο τρυφερά βιβλία που διαβάσαμε πρόσφατα είναι το “Η γιαγιά τερματοφύλακας” της Σοφίας Μαντουβάλου και του εγγονού της Νικόλα Ηλιάδη με την υπέροχη εικονογράφηση της Δέσποινας Καραπάνου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

γιαγιά τερματοφύλακας

Εκτός που αγαπάμε λίγο περισσότερο τα βιβλία που έχουν ήρωα ένα Νικόλα, σε αυτό το βιβλίο βρήκαμε έναν Νικόλα που του μοιάζει αρκετά και επιπλέον μια πολύ ιδιαίτερη σχέση: του Νικόλα με την απίθανη γιαγιά του. 

Και μας θύμισε την σχέση τρελής αδυναμίας του δικού μας Νικόλα με τη δική του γιαγιά που είναι τόσο απίθανη όσο αυτή του βιβλίου. 

βιβλίο κριτική

Πες πες η γιαγιά, πες πες ο εγγονός έφτιαξαν μαζί μια τρυφερή ιστορία που εναλλάσσεται στις σελίδες του βιβλίου.

Ο Νικόλας είναι ένα συνηθισμένο σούπερ παιδί με σκέψη που παραβγαίνει στο τρέξιμο το φως. Μεγάλος βιβλιοφάγος και δεινός ποδοσφαιριστής. Κι όταν η γιαγιά έχει τέτοιο σούπερ εγγονό, δεν μπορεί παρά να είναι σούπερ γιαγιά. Σούπερ παιχνιδοζαβολιάρα, σούπερ παραμυθού και σούπερ μπαλονοφουσκώστρια. Και για χάρη του εγγονού της έγινε και τερματοφύλακας. 


Κάπως έτσι είναι και η δικιά μας σούπερ γιαγιά για το δικό της σούπερ εγγονό!!!


κριτική βιβλίου

Είναι ένα υπέροχο βιβλίο, αστείο και γλυκό και τρυφερό που σίγουρα θα αγαπήσετε!! 

βιβλίο τερματοφύλακας

Ο δικός μου Νικόλας σε χρέη δημοσιογράφου έκανε 5 ερωτήσεις στην κα Σοφία Μαντουβάλου για να την γνωρίσουμε καλύτερα.

1. Πότε καταλάβατε ό,τι θέλατε να γίνετε συγγραφέας;

Η έμπνευση ήρθε και με βρήκε στα 29 μου χρόνια, προσπαθώντας να μάθω στον τρίχρονο γιο μου τις νότες χτυπώντας ένα ξυλόφωνο. Η αρχική μου προσπάθειά δεν είχε επιτυχία γιατί ο μικρός με άκουγε να λέω «έλα να σου γνωρίσω τα κοριτσάκια της κυρίας μουσικής» και δεν έβλεπε κανένα κοριτσάκι αλλά μία μαμά να κτυπάει ένα ξυλόφωνο. Προσπάθησα να γίνω πιο καλή δασκάλα. Ζωγράφισα σε ένα χαρτί το πεντάγραμμο, έβαλα στη θέση τους τις νότες και του είπα πως τα κοριτσάκια της κυρίας μουσικής ζουν σε ένα σπιτάκι φτιαγμένο από πέντε γραμμές.

Στην απάντηση του γιου μου πως αυτά δεν είναι κοριτσάκια αλλά τρύπες , εγώ έβαλα ματάκια και μαλάκια στις νότες. Η επόμενη ερώτηση ήταν «τι σπιτάκι είναι αυτό χωρίς σκεπή». Πήρε τον κόκκινο μαρκαδόρο και έβαλε μία σκεπή στο σπιτάκι. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πως θα γίνω συγγραφέας. Ζωγράφισα στο πεντάγραμμο μία πόρτα και του είπα πως το σπιτάκι αυτό ανοίγει με ένα περίεργο κλειδί, το κλειδί του σολ. Το Ντορεμιφασολασί είναι το πρώτο μου βιβλίο που μιλάει για τη γλώσσα της μουσικής μέσα από τη γλώσσα των παιδιών

2. Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί ;

Δεν είχα μόνο ένα αγαπημένο βιβλίο. Κατά περιόδους καθώς μεγάλωνα αγαπούσα και κάποιο άλλο. Αν κλείσω τα μάτια μου θα εμφανιστούν στο κομοδίνο μου το ένα πάνω στο άλλο. Τα παραμύθια των Γκριμ, ο Πίτερ Παν, η Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά, ο Τομ Σώγερ, Με οικογένεια, Χωρίς οικογένεια.

Όλα τα κατακόκκινα βιβλία του Ιούλιου Βερν , οι Άθλιοι, τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, ο Κλούβιος , το Καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη, ο Μικρός πρίγκιπας. Αν ανοίξω τα μάτια μου θα ακούσω τον Πίτερ Παν να με μαλώνει. Να μου θυμίζει μουτρωμένος πως αυτός με έμαθε να πετάω στον κόσμο της ατέλειωτης νεότητας για να παραμένω ακόμα παιδί, να μπορώ να αισθάνομαι σαν παιδί, να ονειρεύομαι σαν παιδί, να μαθαίνω σαν παιδί… Η συμβίωση με τον Πίτερ Παν που κατοικούσε για χρόνια στην κίτρινη κουρτίνα στο παιδικό μου δωμάτιο παρέα με τη Γουέντι, την Τίνκερμπελ και τον Κάπτεν Χουκ θα μου μείνει αξέχαστη. Μέχρι που τον είχα παντρευτεί με παπά τον Κάπτεν Χουκ και κουμπάρα τη Γουέντι.

3. Ποιο είδος βιβλίων σας αρέσει να διαβάζετε;

Βιβλία με χιούμορ που λένε σοβαρά πράγματα. Μου αρέσουν τα έξυπνα βιβλία που οι λέξεις και οι ιδέες αγκαλιάζουν με αγάπη τις αξίες της ζωής. Μου αρέσουν τα βιβλία που με πηγαίνουν να γνωρίσω τον εαυτό μου αλλά και βιβλία που μου γνωρίζουν έναν άγνωστο κόσμο ή με πάνε μέχρι τα τέρατα του κόσμου να τα ξεφοβηθώ και να ονειρευτώ τον κόσμο καλύτερο .

4. Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να γράψετε ένα βιβλίο ;

Αυτό εξαρτάται από το είδος του βιβλίου, την έμπνευση, τον χρόνο που χρειάζομαι για να κάνω έρευνα επάνω στο θέμα του βιβλίου και τον χρόνο που διαθέτω για γράψιμο κάθε μέρα.

Για βιβλία εικονογραφημένα τριάντα δύο σελίδων για μικρά παιδιά μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες ή ένας χρόνος.

Για ένα μυθιστόρημα για παιδιά χρειάζομαι περίπου δύο χρόνια .

Όσο πιο πολύ ασκείται κανείς στο γράψιμο, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να γράφει.

5. Πως σας ήρθε η ιδέα για το βιβλίο “Η γιαγιά τερματοφύλακας” ;

Αυτή η ιδέα ήταν του εγγονού μου του Νικόλα . Εγώ ξετρελάθηκα με την ιδέα και πες πες φτιάξαμε μαζί το βιβλίο. Ξεκινήσαμε όταν ο Νικόλας ήταν 7 ½ ετών και τελειώσαμε όταν ήταν 9 ετών.


“Η γιαγιά τερματοφύλακας” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Μια ιστορία για έναν σούπερ εγγονό και μια σούπερ γιαγιά έτοιμη για όλα που σίγουρα θα λατρέψετε!!!

βιβλίο γιαγιά τερματοφύλακας

Δύο τυχεροί μπορείτε να κερδίσετε το βιβλίο “Η γιαγιά τερματοφύλακας” συμμετέχοντας στην κλήρωση που τρέχει στη σελίδα μας στο facebook.

Μπορείτε να βρείτε κι άλλες προτάσεις για αγαπημένα μας βιβλία στην κατηγορία “Μικρός βιβλιοφάγος”