In English soon


“Όλα τα καράβια είναι νησιά.Κόσμοι μικροί, πλασμένοι από μικρούς θεούς, που αρμενίζουν σε θάλασσες απέραντες. Κόσμοι μικροί , που μικροί θεοί τους κυβερνάνε στα ταξίδια τους” 
S.Nilsen, Alibi

Τα “Καράβια” είναι μια υπέροχη σειρά βιβλίων του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Μαρίας Αγγελίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και είναι αφιερωμένη σε ξεχωριστά καράβια. Εμείς έχουμε τα δύο πιο πρόσφατα. Το βιβλίο Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά, περιλαμβάνει 4 ιστορίες για καράβια.. Καράβια που κάηκαν.. 

Τα καράβια των Ανδαλουσιανών πειρατών που κατέκτησαν την Κρήτη με αρχηγό τον Αμπού Χαφς και την έκαναν σπίτι και καράβι τους. Που έφτασαν μέχρι την Κωνσταντινούπολη γιατί ήθελαν να κλέψουν το μυστικό των Βυζαντινών για το υγρό πυρ. Και που τους κατατρόπωσε ο Νικηφόρος Φωκάς με το βυζαντινό στόλο. 

Το Πενσυλβάνια.. ένα ποταμόπλοιο στο Μισσισσιππή. Εκεί  δούλευε ο Σαμ Κλεμενς.. και γλύτωσε από καθαρή τύχη.. Κι έγινε ο πιο διασημος συγγραφέας της εποχής του.. Έγραψε ιστορίες για παιδιά που μεγαλώνουν στο Μισσισσιππή, τις περιπέτειες και τα παιχνίδια τους..  για σκλάβους που το σκάνε πάνω σε σχεδίες αναζητώντας την ελευθερία τους.. Αναγνωρίσατε το συγγραφέα;; Είναι ο πασίγνωστος Μαρκ Τουέιν.. που το ψευδώνυμό του είναι κι αυτό εμπνευσμένο από τα ποταμόπλοια της εποχής του.. 

Η Παναγιά του πιπεριού, το μονοτάξιδο καράβι που αρματώθηκε στην Πορτογαλία το 1605 και ξεκίνησε το ταξίδι του με προορισμό την Ινδία για να φορτώσει πιπέρι, το πολύτιμο μπαχαρικό, το ελαφρύ μαύρο χρυσάφι. Και παρόλο που κατάφερε να επιστρέψει στην Πορτογαλία, δεν κατάφερε να παραδώσει το πολύτιμο φορτίο του. Σύμφωνα με την Αιγυπτιακή μυθολογία, ο ήλιος ανεβαίνει στον ουρανό με καράβι.. Το καράβι του Κούφου ήταν το πλοίο του Φαραώ Χέοπα. Εκείνος ζήτησε να φτιαχτεί η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας. Κι όταν πέθανε οι Αιγύπτιοι τον προετοίμασαν για το μεγάλο ταξίδι  που θα οδηγούσε το πλοίο του στον ουρανό, στο θεό Ρα, για να γίνει ήλιος. Έτσι έφτιαξαν το πλοίο μούμια και το έβαλαν στη μεγάλη πυραμίδα… εκεί περίμενε χιλιάδες χρόνια για να το ελευθερώσει το φως του ήλιου..  


Το βιβλίο Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια, περιλαμβάνει πέντε ιστορίες.. 


Το Καλυψώ, το ανάποδο πλοίο.. Το πιο διάσημο ωκεανογραφικό σκάφος του πρωτοπόρου Ζακ Κουστώ. Καράβι και καπετάνιος έγιναν αχώριστοι.. Κι όσα έζησαν και είδαν δεν φτάνει ούτε μια ολόκληρη θαλασσινή εγκυκλοπαίδεια να τα χωρέσει.. Ανακάλυψαν, κατέγραψαν και έδειξαν σε όλο το κόσμο την ομορφιά του βυθού. Πράγματα που φάνταζαν αδύνατα, τα έκαναν δυνατά..
Κανονικά ο καπετάνιος διαλέγει το καράβι του.. αλλά το “λαγωνικό” διάλεξε τον δικό του.. Έναν καπετάνιο που αγαπούσε τα ταξίδια και τις εξερευνήσεις, που ήθελε να μαθαίνει καινούρια μέρη.. Διάλεξε κι έναν επιβάτη που ήταν σπουδαίος στις ερωτήσεις.. Που ήθελε να μάθει τα πάντα για όλα τα ζωντανά πλάσματα.. Με αυτόν τον καπετάνιο κι αυτόν τον επιβάτη έκανε το λαγωνικό το γύρο του κόσμου.. Τον καπετάνιο τον έλεγαν Ρόμπερτ Φιτζρόι και τον επιβάτη Δαρβίνο..


Μία σχεδία από κορμούς δέντρων κι ένα τετράγωνο πανί.. Και μια φιγούρα ζωγραφισμένη πάνω στο πανί. Είναι ο Κον Τίκι Βιρακότσα, ο θεός των Ίνκας. Αυτός έδωσε το όνομα του στο καράβι μας. Πάνω της ταξιδεύουν πέντε Νορβηγοί, ένας Σουηδός κι ένας παπαγάλος. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο πείραμα αρχαιολογίας.. Να ανακαλύψουν αν οι Ίνκας κατάφεραν να ταξιδέψουν από την Αμερική στην Πολυνησία πάνω σε μια σχεδία… 


Ο φίλος του Μεγαλέξανδρου, ο Νέαρχος είναι ο καπετάνιος του στόλου του. Αυτός που θα οδηγούσε το στόλο στην Μεγάλη Θάλασσα και το κυριότερο;; Θα γυρνούσε πίσω να διηγηθεί τα όσα είδε.. 800 καράβια ξεκίνησαν να βγουν στον κόσμο, να ταξιδέψουν στην άκρη του.. Είδαν κήτη πελώρια σαν ζωντανά βουνά με στόματα σπηλιές που ξεφυσούσανε πίδακες νερού, άγριες φυλές  που ζούσαν σε θεοσκότεινες καλύβες, ψάρια παράξενα αλογομούρικα και βοϊδοκέφαλα.. Κι όταν γύρισαν μετά από τις περιπέτειες τους κανείς δεν τους αναγνώρισε στην αρχή.. Έτσι είναι τα ταξίδια.. Τον αλλάζουν τον ταξιδευτή.. 


Η ιστορία του Βάσα αρχίζει στη Σουηδία τον 17 αιώνα. Ο βασιλιάς Γουσταύος Αδόλφος θέλει ένα καράβι απόρθητο,σωστό φρούριο.. Μα όταν πέφτει στο νερό, κάνει βουτιά και βυθίζεται στα παγωμένα νερά της Στοκχόλμης. Μια βουτιά που θα διαρκέσει 333 ολόκληρα χρόνια, μέχρι να βγει από το βυθό , ολόκληρο όπως ακριβώς βυθίστηκε εκείνο το απόγευμα του 1628, φέρνοντας στο φως πληφορίες και αντικείμενα μιας άλλης εποχής… 

Τα “Καράβια”  του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Μαρίας Αγγελίδου με την ιδιαίτερη εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος και μας διηγούνται ιστορίες για ιδιαίτερα καράβια..
 Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά, Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια, Καράβια που δεν φοβήθηκαν, Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία

Υπέροχες αληθινές ιστορίες για καράβια σπουδαία και ξεχωριστά που με τις περιπέτειες τους άφησαν το δικό τους σημάδι στον κόσμο..