in English soon
Μας τελείωσε το ψωμί από χτες..κι όλο έλεγα να βγούμε σήμερα το πρωί να πάρουμε αλλά.. από τη μια σκεφτόμουν τη ζέστη κι από την άλλη.. σκεφτόμουν τη διαδικασία… Ποια διαδικασία;;; Αυτή που πρέπει να κάνω για να μπορέσουμε να πάμε μέχρι το φούρνο..
Ο φούρνος που παίρνουμε ψωμί είναι 2 τετράγωνα σχεδόν από το σπίτι.. 5 λεπτάκια υπόθεση δηλαδή…Μόνη μου εννοείται.. Με το Νικόλα όμως αυτή η διαδικασία… παίρνει πάνω από μισή ώρα..Μη σου πω και ολόκληρη ώρα..
Να πάει τουαλέτα πριν φύγουμε..(μην τον πιάσει και στο δρόμο και τι θα κάνουμε..) Να πλύνει τα χέρια του και να πλατσουρίσει και με το νερό και το σαπούνι..Να τον τραβήξω με το ζόρι από το νιπτήρα.. Να βγάλει τις πιτζάμες του. Να τον κυνηγάω σε όλο το σπίτι.. Αυτός με το βρακί να τρέχει γελώντας κι εγώ με τα ρούχα στο χέρι να προσπαθώ να τον ντύσω.. Δεύτερος γύρος με τα παπούτσια.. Να πιω λίγο νερό να ξεϊδρώσω από το κυνηγητό και τα γέλια.. Να βάλω κι εγώ ένα ρούχο πάνω μου.. Να πάμε χέρι χέρι και αργά αργά..κοιτώντας τις βιτρίνες, τα φανάρια, τα δέντρα.. Να φτάσουμε στο φούρνο.. επιτέλους.. Να πάρουμε το ψωμί μας και το κουλούρι του Νικόλα και να πάρουμε και τον δρόμο της επιστροφής.. ακόμα πιο αργά γιατί τρώει και το κουλούρι του τώρα…
Και πάνω που τα σκεφτόμουνα όλα αυτά και κουραζόμουν και μόνο στην ιδέα.. λέω.. δεν κάνω καμιά φραντζολίτσα μόνη μου..
Και έκανα…
Γαλλική μπαγκετούλα μούρλια… Τραγανή και ξεροψημένη μέσα σε μια ωρίτσα και κάτι…(αρχική συνταγή από εδώ)
Υλικά:
- 1/4 της κούπας χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κούπα και 2 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
- 3 1/2 – 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό
Πως το κάνουμε:
- Βάζουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό (το 1/4 της κούπας) και τη ζάχαρη (το 1 κουταλάκι του γλυκού)
- Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5 λεπτάκια να αφρίσει.
- Ρίχνουμε το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη (τη 1 κουταλιά της σούπας) και το υπόλοιπο νερό (1 κούπα και 2 κουταλιές της σούπας)
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλεύρι. Εγώ το έβαλα στο μίξερ.
- Ανακατεύουμε στο μίξερ 5 λεπτάκια ακόμη μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα και να είναι απαλή.
- Το αφήνουμε να φουσκώσει 15-20 λεπτά για να διπλασιαστεί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
- Βράζουμε στο βραστήρα ή σε ένα κατσαρολάκι νερό και το βράζουμε..(θα χρειαστεί αργότερα..)
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και την ανοίγουμε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Τυλίγουμε το κάθε φύλλο σε ρολό και το βάζουμε σε στο ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. (εγώ το έβαλα σε σιλικόνη – η αρχική συνταγή σε λαδωμένο ταψί)
- Χαράζουμε 3-4 φορές για να κάνει το σχέδιο και το αλείφουμε με το μείγμα ασπράδι-νερό.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο (τον προθερμασμένο είπαμε) και βάζουμε από κάτω το κατσαρολάκι με το βρασμένο νερό (είναι για να έχει υγρασία μέσα στο φούρνο..)
- ΚΑΙ ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ αφήνοντας τα ψωμάκια να φουσκώσουν άλλα 20 λεπτά.
- Βγάζουμε το κατσαρολάκι από το φούρνο , τον ανοίγουμε και βάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε στους 190 και ψήνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι μπαγκετούλες..
Έχουμε και λέμε: 5 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.. 5 λεπτά να το χτυπήσουμε στο μίξερ… 20 να φουσκώσει το ζυμάρι.. Άντε και 5 λεπτά να ανοίξουμε το φύλλο.. 20 λεπτά να φουσκώσει το ψωμί στο φούρνο κι άλλα 20 να ψηθεί..
Σύνολο 1 ώρα κι ένα τέταρτο..
Σε μία ώρα κι ένα τέταρτο μόνο έχουμε πάνω στο τραπέζι 2 ροδοκόκκινες ζεστές κι αφράτες Γαλλικές μπαγκετίτσες..
Τέλειες ;;;
Two boys and Hope
Είμαι η Ελπίδα, ή αλλιώς.. η μαμά του Νικόλα. Νηπιαγωγός κατά βάθος-καθηγήτρια αγγλικών κατά λάθος, φανατική βιβλιοφάγος, ερασιτέχνης φωτογράφος, παθιασμένη ζαχαροπλάστισσα (με αδυναμία στη σοκολάτα), ανήσυχη crafter και μαμά Blogger...
Related posts
34 Comments
Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης
Σχετικά
Είμαι η Ελπίδα, ή αλλιώς.. η μαμά του Νικόλα. Νηπιαγωγός κατά βάθος-καθηγήτρια αγγλικών κατά λάθος, φανατική βιβλιοφάγος, ερασιτέχνης φωτογράφος, παθιασμένη ζαχαροπλάστισσα (με αδυναμία στη σοκολάτα), ανήσυχη crafter και μαμά Blogger...
Learn more
Το ρωτας;;;; Τελειες!!!! Και με το παραπανω!!! Τελειες και οι φωτογραφιες σου! Πεθαινω για ψωμι καλοφτιαγμενο!!!!
Εγραψες παλι Ελπιδα!!!!
ευχαριστώ Χρυσαυγή μου!! Δεν έμεινε ψίχουλο!! πολλα φιλια
Τέλειες Ελπίδα! Μου μυρίζουν κιόλας!
ευχαριστώ Μαρία μου!! Ήταν πραγματικά πολύ καλές!!
Αχ… πόσο σε καταλαβαίνω Ελπίδα…. Κι εμείς τόση ώρα κάνουμε, κι ο φούρνος είναι ακριβώς απέναντι…
Ωραία ιδέα μου έδωσες! Φαίνεται υπέροχη η μπαγκέτα σου!
ευχαριστώ Χρύσα μου!! Αυτό το πραγμα πάντως που κάνουμε τοση ώρα για τα πιο απλά πράγματα… ποσο με κουράζει μερικές φορές!!
Τι λες βρε Ελπίδα; Μπράβο κορίτσι μου! Εγώ μάλλον θα βαριόμουν να κάνω και τα δύο…
ευτυχως είχαμε φαγητό από την προηγούμενη οπότε τουλάχιστον γλύτωσα το μαγείρεμα…χεχε.. Όμως το ψωμί το θέλαμε οπότε.. τι να κάνει η μάνα.. Ζυμωσε ψωμί..χχεχεχε
Μου τρέχουν τα σάλια λέμε!!!! Μπράβο, οι μπαγκετες ειναι σουπερ!!!!
ευχαριστώ ευχαριστώ 🙂
Πολύ ωραίες
Φιλάκια …
🙂 φιλια
μπραβο σου ! εγω ηδη κουραστηκα μονο που το σκεφτηκα
ε δεν ηταν τόσο δύσκολο..:)
Αυτό το πράγμα που ακόμα και η πιο κοντινή διαδρομή μετατρέπεται σε μαραθώνιο πόσο το καταλαβαίνω! Τις προάλλες κάναμε 40' να γυρίσουμε από το σπιίτι της μαμάς μου που είναι μετρημένα 7' με τα πόδια 🙂
Οι μπαγκέτες δείχνουν σούπερ! Αφράτες πολύ και ιδιαίτερα εμφανίσιμες! Φαντάζομαι νοστιμιά άμα τις φας ζεστές ζεστές !
Φιλιά
ναι βρε Ερμιόνη μου.. Αφού μερικές φορές βγαίνω και τα κάνω όλα μαζί μαζεμένα για να μην έχω να βγαίνω τρεις την ώρα.. Ζεστες ζέστες ήταν τελειες πάντως.. Κρυες δεν έχω άποψη για δεν έμεινε τίποτα..χεχεχε φιλια
όταν ξεκίνησα να διαβάζω το πόστ σκέφτηκα ότι θα προτιμούσα να κάνω όλα αυτά για να πάω στον φούρνο για να πάρω ψωμί παρά να φτιάξω μόνη μου!
Τελικά διαβάζοντας την συνταγή και βλέποντας τις φωτογραφίες άλλαξα γνώμη!
Σίγουρα θα το δοκιμάσω!
Χαιρομαι πολύ Μάρθα μου!! Να το δοκιμάσεις .. Δεν είναι δύσκολο.. φιλια
Poopooo teleio psomaki!!! Ki emeis kapws etsi tha katafername na fygoyme apo to spiti… ax…
🙂
Πολύ λαχταριστές οι φραντζόλες σου, Ελπιδάκι μου!!! Γεια στα χέρια σου!!! Υπέροχες και οι φωτογραφίες σου!!! Φιλάκια πολλά!!!
ευχαριστώ Ειρηνάκι!! φιλια
Τελειες! Αλλά γελασα πολυ με την 1η παραγραφο! Σε νιωθω….αν και τα δικα μου μεγσλωσαν σιγουρα το σκεφτομαι να παω σουπερ με δυο παιδια….
Kathy by anthomeli
ευχαριστώ Κατερίνα μου!! Κι εγώ σουπερ μάρκετ για να πάω παίρνω το καρότσι.. Δεν μπορώ να έχω και το Νικόλα και τα ψώνια.. Αν εχω να ψωνίσω κανονικά δεν με πειράζει.. Αυτό που θέλω 1-2 πραγματάκια είναι το θέμα..Εκεί βαριέμαι απίστευτα!! χεχεχεχε..φιλια
¨Έτσι όπως φαίνονται ζεστές και τραγανές σου έρχεται να κόψεις μια γωνιά να την αλείψεις βουτυράκι και να την καταβροχθίσεις. Γεια στα χέρια σου κορίτσι μου και καλό ΣΚ
χαχαχαχα.. έτσι την έφαγα εγω την πρωτη γωνία Χρισ΄τινα μου.. Με βούτυρο και μέλι… Δεν παίζεται!! καλό Σαββατοκύριακο!! φιλια
πωπω τι μας εκανες τωρα!!! ειμαι λάτρης του ψωμιού και οι μπαγκετίτσες σου φαίνονται τόσο λαχταριστές…σαν τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού δεν έχει! ήρθα απο το παρτυ της Ελεάννας!
🙂 κι εμεις το αγαπαμε πολυ!!
μιαμ, μιαμ, delicious!!! λοιπον, το πως μας έρχεται εμπνευση και σε τι στιγμές δεν παιζεται. απο το link party της Eleanna' s diary!!
καλώς ηρθες!! Πραγματι.. η εμπνευση χτυπάει σε περιεργες στιγμες!!
Ελπιδάκι, σήμερα σου ήρθα από το πάρτυ του Eleanna's Diary. Ακόμη θυμάμαι την πρώτη φορά που διάβασα αυτό το post σου!!! Φιλιά!
φιλια Μαρια μου!!
Ελπιδάκισυμφωνώ με το Μαράκι από πάνω! Δεν έχω καταφέρει ακόμα να τις φτιάξω αλλά αποθήκευσα την ανάρτηση γιατί θέλω να δοκιμάσω!!!
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή!
ελπίζω να τις δοκιμασεις Ελεαννα μου!! φιλια