Είμαι βιβλιοφάγος.. Διαβάζω όπως αναπνέω.. Τόσο φυσικά μου έρχεται.. Διαβάζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου… Και με θυμάμαι πάντα με ένα βιβλίο… Παντού.. 
Και είμαι speed reader..δηλαδή διαβάζω γρήγορα.. Μπορώ να διαβάσω μια σελίδα σε μερικά δευτερόλεπτα.. {Ναι, με έχουν χρονομετρήσει.}
Μπορώ να διαβάσω ολόκληρο βιβλίο σε μια νύχτα.. ή σε μερικές ώρες αν με αφήσουν ήσυχη..
 
Ο Νικόλας πήρε -ευτυχώς- μένα.. Αγαπάει τα βιβλία και το διάβασμα.. Η βιβλιοθήκη του αριθμεί πάνω από 300 βιβλία..{Πρέπει να τα μετρήσω κάποια στιγμή} Μη ρωτάς που τα έχουμε.. Το δωμάτιο του είναι γεμάτο βιβλία.. Και διαβάζει γρήγορα.. Μπορεί να τελειώσει ένα αρκετά μεγαλούτσικο βιβλίο σε ένα απόγευμα αν του αρέσει.. {κουκουβά!!!}
 
βιβλία
 
Πως να κάνεις κι εσύ το παιδί σου να αγαπήσει τα βιβλία;; 
 
 
ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ!!! 

 

 Δ Ι Α Β Α Σ Ε  Τ Ο Υ  Β Ι Β Λ Ι Α ! ! ! 

 
Μέχρι να μάθει να διαβάζει μόνο του, εσύ θα πρέπει να είσαι αυτή που θα το κάνει να τα αγαπήσει..Να του διαβάζεις βιβλία..
  • Να του διαβάζεις βιβλία κρατώντας το αγκαλιά..
  • Να του διαβάζεις βιβλία πριν κοιμηθεί το βράδυ… Να το κάνετε σαν μικρή αγαπημένη συνήθεια.. Μια ιστορία πριν κοιμηθεί.. ένα μικρό κεφάλαιο από το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο του παραμύθι..
  • Να του διαβάζεις την αγαπημένη του ιστορία όταν είναι άρρωστο για να νιώσει καλύτερα..
  • Να του διαβάζεις συνέχεια.. Για να γελάσετε , για να διασκεδάσετε, για να χαλαρώσετε, για να περάσετε χρόνο μαζί, για να το νανουρίσεις.. 
διαβάζοντας βιβλία

Κι έχω να σου πω άλλες 6 + 1 συμβουλές. 

1. Φέρε το παιδί σου σε επαφή με τα βιβλία από πολύ πολύ μικρή ηλικία.

 
Αγόρασε στο μωράκι σου βιβλία-παιχνίδια μαλακά, με ήχους και καθρεφτάκια. Βιβλία με χοντρό εξώφυλλο, χαρούμενες εικόνες, ήχους ή δραστηριότητες που θα το ενθαρρύνουν να το ξεφυλλίσει και να παίξει. Είναι μια πρώτη επαφή για να καταλάβει πως λειτουργεί ένα βιβλίο. 
 
Νικόλας- διάβασμα

2. Δώσε στο παιδί βιβλία που συμφωνούν με τα ενδιαφέροντά του. 

 
Αν του αρέσουν οι δεινόσαυροι, αγόρασε του βιβλία με δεινόσαυρους.. Όχι μόνο με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις αλλά ιστορίες με ήρωες δεινόσαυρους.. Αν αγαπάει τις νεράιδες χάρισε του ιστορίες με νεράιδες. Είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να διαβάσει μια ιστορία με τους ήρωες που αγαπάει. Αν του αρέσει πολύ μια ταινία που είναι βασισμένη σε βιβλίο, αγόρασε του το βιβλίο. Άλλωστε το βιβλίο είναι πάντα καλύτερο από την ταινία. 
 
διαβάζουμε βιβλία

3. Κανόνισε μια επίσκεψη στην παιδική βιβλιοθήκη ή στο βιβλιοπωλείο μαζί του. 

 
Οι παιδικές βιβλιοθήκες είναι θησαυρός δωρεάν βιβλίων. Το παιδί σου θα έχει την ευκαιρία να περιεργαστεί ,να ξεφυλλίσει και να ανακαλύψει πολλά βιβλία και σίγουρα θα βρει κάποιο να του αρέσει. Οι περισσότερες παιδικές βιβλιοθήκες οργανώνουν όμορφες εκδηλώσεις όπως αφηγήσεις παραμυθιών ή χειροτεχνίες που επίσης μπορούν να του αρέσουν. 
Τα σύγχρονα βιβλιοπωλεία έχουν όμορφα διαμορφωμένους χώρους ειδικά για παιδιά.. Πολλά από αυτά οργανώνουν επίσης δράσεις ή έχουν λέσχη βιβλίου για μικρούς αναγνώστες. Άφησε το παιδί σου να περιεργαστεί τα βιβλία και να διαλέξει αυτό που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον.. 
 

4. Δοκιμάστε να παίξετε με τα βιβλία σας

 
Δώστε διαφορετικό τέλος στις αγαπημένες σας ιστορίες, συζητήστε για αυτές, ζωγραφίστε εικόνες με τους αγαπημένους σας ήρωες και τις αγαπημένες σας σκηνές, φτιάξτε δραστηριότητες και παιχνίδια, όπως δαχτυλόκουκλες, κάρτες μνήμης ή ένα κουίζ γνώσεων.. 
 
 
 

5. Γίνε εσύ το καλό παράδειγμα

 
Τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές που βλέπουν..Άσε το κινητό, το τάμπλετ και την τηλεόραση και πιάσε το βιβλίο σου.. Πως θα τα αγαπήσει το παιδί σου αν εσύ δεν τα αγαπάς;; {Χωρίς βέβαια αυτό να είναι ο κανόνας.. Δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ τη μαμά μου να διαβάζει, παρ’ όλα αυτά και εγώ και ο αδερφός μου είμαστε βιβλιοφάγοι}  Και ΑΝ καταφέρεις να βρεις χρόνο εννοείται.. Εγώ τα τελευταία χρόνια κατάφερα επιτέλους να βρω χρόνο για διάβασμα.. 
 

6. Πάρε μαζί σου ένα βιβλίο στις βόλτες

Μαζί με τα άπειρα πράγματα που κουβαλάμε στις βόλτες μας, πάντα έχουμε μαζί κι ένα βιβλίο.. Μερικές φορές και περισσότερα.. Ο Νικόλας μόλις βαρεθεί το τάμπλετ του (εννοείται πως έχουμε κι από αυτό) πιάνει το βιβλίο. Διαβάζει παντού.. Και φυσικά είναι ένας τέλειος τρόπος για να περάσει η ώρα στο ταξίδι.. Χωρίς βιβλίο δεν πάμε πουθενά.. Δοκίμασε το.. Αν κάποια στιγμή το παιδί σου βαρεθεί ή δεν έχει τι να κάνει,  ένα βιβλίο μπορεί να βοηθήσει. 
 

7. Μην το πιέσεις να διαβάζει βιβλία

Δυστυχώς δεν αρέσουν σε όλους τα βιβλία.. Μπορεί εσύ να τα αγαπάς και το παιδί σου να τα απεχθάνεται όπως το σπανακόρυζο. Ακόμα κι αν έχεις κάνει όλα τα παραπάνω δεν σημαίνει οτι θα λειτουργήσουν.. Δεν είναι υποχρεωτικό να του αρέσουν τα βιβλία. Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα άλλωστε. Άφησε το παιδί σου ελεύθερο να δοκιμάσει αν του αρέσουν ή όχι. Ίσως να επιλέξει κάτι παρόμοιο για αρχή.. ίσως ένα κόμικ ή graphic novel για την ηλικία του.. Ίσως αργότερα αλλάξει γνώμη.. Αν το πιέσεις μπορεί να φέρεις τα αντίθετα αποτελέσματα. 
 
 
Ελπίζω να σε βοήθησαν οι συμβουλές μου.. 
 
Θα μου επιτρέψεις να σε χαιρετήσω με την αγαπημένη μου φράση από τον Dr. Seuss. 

“The more that you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you’ll go.”

Dr. Seuss

Στην καρτέλα “Διαβάζουμε” θα βρεις πολλές προτάσεις από τα αγαπημένα μας βιβλία. 

 
Εσείς τι άλλο κάνετε  για να βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει τα βιβλία και το διάβασμα;;