in English soon


Τα Pretzel τα αγαπάμε οικογενειακώς..Ο Νικόλας τα λέει “ψωμί μπατονέτα” γιατί έχουν τη γεύση από τις μπατονέτες pretzel που του αρέσουν.. Του αρέσει και το σχήμα επίσης. Εκείνο το γνωστό.. (το οποίο εμένα δεν μου βγήκε ακριβώς οπότε τα έκανα σαν ψωμάκια…χεχε)
Αυτή τη συνταγή την βρήκα σήμερα το πρωί..Είχα τα υλικά και τη δοκίμασα..Δεν έμεινε ούτε ένα.. Είναι αφράτα και νόστιμα και γίνονται πολύ πολύ εύκολα..



Pretzel 
ψωμάκια

Υλικά :

  • 2 και 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το φλιτζάνι είναι 250 ml)
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι και 3 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό 

επίσης:

  • 30ml περίπου χλιαρό νερό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα φαγητού

και τέλος: 

  •  2 κουταλάκια του γλυκού λιωμένο βούτυρο
  • χοντρό αλάτι (ή σουσάμι ή σπόρους κύμινου ή παπαρουνόσπορο)

Πως το κάνουμε:

  •  Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο μίξερ και τα χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά (μέχρι να γίνει μια μπάλα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα)


  •  Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ. 
  • Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη,το σκεπάζουμε με πετσετούλα και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλίτσες και αν θέλουμε πλάθουμε σε κορδόνι ή κάποιο άλλο σχήμα.
 


  •  Τα βάζουμε στο ταψί και τα αλείφουμε με το μείγμα νερό-σόδα.
  • Τα ψήνουμε για 9 λεπτά (ναι ναι μόνο 9 λεπτά !!!) σε προθερμασμένο φούρνο στους 260 βαθμούς.
  • Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι σουσάμι ή σπόρους κύμινου ή παπαρουνόσπορο)





Είναι αφράτα και μαλακά..Δεν ξέρω αν διατηρούνται έτσι και την άλλη μέρα γιατί δεν έμεινε κανένα..χεχε..

καλή εβδομάδα !!!