in English soon


Οι πρώτες φράουλες έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους.. Σίγουρα τις έχετε δει.. Κόκκινες κόκκινες και χαρούμενες, αραδιασμένες σε μικρά μικρά κεσεδάκια (με τσουχτερή προς το παρόν τιμή..) στο πάγκο του σούπερ μάρκετ. 
Θα περιμένω αρκετά ακόμα για να ζεστάνει ο καιρός, να πέσει λίγο η τιμή και να μεγαλώσουν τα κεσεδάκια. Ο Νικόλας ανυπομονεί!! Τρελαίνεται για φράουλες… και τώρα τελευταία τρελαίνεται και για μαρμελάδα φράουλα.. οπότε προς το παρόν αδειάζουμε τα περσινά βάζα με τη σπιτική φουρνιστή μαρμελάδα φράουλα, αναμένοντας την καινούρια σοδειά. 


Και αυτά τα αφράτα ρολάκια είναι ο καλύτερος τρόπος να την αξιοποιήσουμε. 


Υλικά για τη ζύμη:
  •       ½  λίτρο γάλα
  •      ½ φλιτζάνι (125 ml) σπορέλαιο
  •       ½
    φλιτζάνι ζάχαρη
  •      4
    φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    (+ 1 επιπλέον για αργότερα)
  •     1 φακελάκι ξερή μαγιά

  •    1  γεμάτη κουταλιά του γλυκού  Baking Powder
  •    1 κοφτή
    κουταλιά του γλυκού  σόδα φαγητού
  •    1 κουταλιά
    της σούπας αλάτι
  •    Και
    λίγο λιωμένο βούτυρο. 

Πως το κάνουμε: 
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το
    γάλα, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη, λίγο πριν βράσει. 
  • Το αφήνουμε λίγο να
    κρυώσει, ρίχνουμε από πάνω τη μαγιά και αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό. 
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για να γίνει ένα μείγμα. 
  • Αφήνουμε το
    μείγμα σε ζεστό μέρος , σκεπασμένο με μια πετσέτα, για να φουσκώσει, περίπου 1
    ώρα.
  • Μόλις φουσκώσει, προσθέτουμε το Baking Powder , τη σόδα ,το αλάτι και το επιπλέον
    φλιτζάνι με αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά για να γίνει μια ενιαία ζύμη.
     

{Αν δεν την χρησιμοποιήσουμε αμέσως μπορούμε
να βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 3 μέρες , τυλιγμένη με μεμβράνη}

  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε
    τη ζύμη σε ορθογώνιο. 

  • Βουτυρώνουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε  τη μαρμελάδα φράουλα. 



  • {Προσοχή: Να αφήσετε ένα εκατοστό
    γύρω γύρω χωρίς να το αλείψετε με φράουλες. Έτσι θα τυλιχτεί καλύτερα το
    ρολό.}


  • Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε
    κομμάτια. 




  • Βάζουμε τα ρολάκια σε βουτυρωμένα ταψάκια και τα αφήνουμε 20 λεπτά να
    φουσκώσουν. 

  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 15-18 λεπτά
    μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή μην τα παραψήσετε!!! 

  • Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη ή με το υπέροχο γλάσο βανίλιας που σας προτείνω παρακάτω!! 

    Για το γλάσο βανίλιας θα
    χρειαστούμε:
    •   1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
    •   1 κουταλιά
      του γλυκού υγρή βανίλια ή μερικές σταγόνες άρωμα φράουλα
    •   2 κουταλιές της σούπας γάλα
    Ανακατεύουμε καλά μέχρι να αποκτήσει την
    επιθυμητή ρευστότητα, προσθέτοντας ζάχαρη ή γάλα αν χρειαστεί. 



    Και κάτι ακόμα: 

    ? Η ζύμη γίνεται εξίσου καλή και
    στον αρτοπαρασκευαστή
    (δοκιμασμένη επιτυχία). Το βάζουμε στο πρόγραμμα
    ζυμώματος και μόλις φουσκώσει, συνεχίζουμε όπως η αρχική συνταγή
    (δηλαδή
    προσθέτοντας το baking powder
    , τη σόδα, το
    αλάτι και το αλεύρι και φτιάχνοντας το ζυμάρι)
    . Εγώ  9 στις 10 φορές τα ζυμώνω εκεί
    ? Αν δεν βάλετε γλάσο, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη χωρίς πρόβλημα. Τα ζεσταίνετε μερικά λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων και έχετε ζεστά ρολάκια όποτε θέλετε!!

    Κι αν θέλετε να ξοδέψετε την περσινή σας μαρμελάδα, ή απλά αγαπάτε τις φράουλες , δοκιμάστε τα γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα και το ονειρεμένο κέικ με φράουλα