Αυτά τα γλυκά ψωμάκια έρχονται από την Αγγλία. Τα hot cross buns μοιάζουν με σταφιδόψωμα και φτιάχνονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Παρασκευή. Πήραν το όνομά τους από το σταυρό με γλάσο που τα στολίζει. Δεν είναι νηστίσιμα.. μιας και οι αγγλικές παραδόσεις είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Όμως είναι πεντανόστιμα και αφράτα και μπορείτε να τα φτιάξετε για ένα διαφορετικό πρωινό ή κολατσιό… Πασχαλινό ή όχι.. Αφράτα, μυρωδάτα και περιχυμένα με γλάσο … Ποιος μπορεί να αντισταθεί;;;
Αρχικά αυτή η συνταγή είχε δημοσιευτεί πριν αρκετά χρόνια στο online περιοδικό Cook, Craft and Create
Υλικά για 20 hot cross buns:
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαγιά
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1/2 φλιτζάνι (επιπλέον) αλεύρι
- 1/2 κουταλιά του γλυκού Baking Powder
- 1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα φαγητού
- 1/2 Κουταλιά του γλυκού αλάτι
Υλικά για τη γέμιση :
- 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ή cranberries
Πως τα φτιάχνουμε :
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη-όχι να βράσει.
- Το αφήνουμε να κρυώσει 30 λεπτά περίπου.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα ,τη μαγιά και το αλεύρι (4 φλιτζάνια) και ζυμώνουμε καλά.
- Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου μια ώρα.
- Μόλις φουσκώσει ,ρίχνουμε στη ζύμη το υπόλοιπο αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια, πασπαλίζουμε με το 1/3 από το μείγμα κανέλας και ζάχαρης και το 1/3 από τις σταφίδες.
- Διπλώνουμε τη ζύμη και μετά την ξανανοίγουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δυο φορές.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλίτσες, τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις αφήνουμε 30 λεπτά σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν.
- Χτυπάμε ένα ασπράδι αυγού με μια κουταλιά γάλα και αλείφουμε τα ψωμάκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
- Ανακατεύουμε ένα ασπράδι αυγού , μια κουταλιά γάλα και ρίχνουμε ζάχαρη αχνή κουταλιά κουταλιά μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο γλάσο.
- Αφήνουμε τα ψωμάκια να κρυώσουν καλά και με ένα κουτάλι ρίχνουμε το γλάσο πάνω σε κάθε ένα σχηματίζοντας σταυρό.
Τα πασχαλινά γλυκά ψωμάκια – hot cross buns είναι έτοιμα!!
Είμαι σίγουρη οτι θα σας αρέσουν πολύ!! Όπως και σε μας άλλωστε. Είναι τέλεια για κάθε ώρα της ημέρας, πρωινό ή απογευματινό.
Αν τα δοκιμάσετε θα χαρώ να μάθω αν σας άρεσαν!!!
Θα βρείτε κι άλλες νοστιμιές στην κατηγορία “Αγαπημένες συνταγές”
Two boys and Hope
Related posts
20 Comments
Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης
Σχετικά
Είμαι η Ελπίδα, ή αλλιώς.. η μαμά του Νικόλα. Νηπιαγωγός κατά βάθος-καθηγήτρια αγγλικών κατά λάθος, φανατική βιβλιοφάγος, ερασιτέχνης φωτογράφος, παθιασμένη ζαχαροπλάστισσα (με αδυναμία στη σοκολάτα), ανήσυχη crafter και μαμά Blogger...
Learn more
φαίνονται πεντανόστιμα 😀
και είναι!!!! Δεν εμεινε ψιχουλο!!
Αχ βρε Ελπίδα….τι μου κάνεις πρωί πρωί…πως θα χάσω τα κιλά που θέλω?Το μάτι μου πέφτει συνέχεια σε τσουρέκια, κουλούρια κτλ….τι να κάνω η γυναίκα?να μην κολαστώ?? 🙂
συμπασχω και σε νιώθω… Δεν πειραζει.. ας αδυνατισουμε μετα το Πάσχα..χεχεχε…
οι συνταγες σου ει ναι όλες μία και μία!Εφτιαξα το κεικ πορτοκαλι σου ,φανταστικο! Με βαζεις σε πειρασμο και για τα ψωμακια ,αφου το παρατσουκλι μου ειναι ''ψωμού''.
Εχω προβλημα να συνδεθω στο λογαριασμο μου ,οποτε σχολιαζω ως ανωνυμη ….πολλα φιλιά!
Νασια!
δοκιμασε τα Νασια μου!!! Θα σου αρεσουν πολυ!! πολλα φιλια
Όμορφα όλα
Φιλάκια …
ευχαριστω πολυ!! 🙂
Συγχαρητήρια για το νέο CCC τεύχος. Πολύ ωραία η συνταγή σου!!! Εντομεταξύ, η Αγνή έμαθε στη μουσικοκινητική ένα τραγουδάκι που λέει "Hot Cross Buns…" και δεν είχα αναρωτηθεί από που και τι μπορεί να είναι αυτά…χαχαχαχ
Σε ευχαριστώ για την πληροφορία!!!! Πολλά φιλιά.
Νίκη
ευχαριστω Νικη μου!! Το ξέρω το τραγουδάκι!! Οταν δουλευα σε φροντιστήριο το μάθαινα στα πιτσιρικια μου!! Τωρα ήρθε η σειρα του Νικόλα!!! 🙂 πολλα φιλια
τελεια φαινονται τα ψωμακια σου ελπιδα και ωραια στολισμενα με το γλασο,αψογη οπως παντα!!
με γεια το νεο τευχος!!!!
φιλια!!!!
Ευχαριστώ πολύ Κική μου!! πολλα φιλια
Κάθε χρόνο λέω ότι θα φτιάξω, φέτος μάλλον θα τηρήσω την υπόσχεση! Και θα κρατήσω αυτή τη συνταγή!
Σας διάβασα το πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά και έφτιαξε η διάθεσή μου!
τι καλα!!! Δοκιμασε και πες μου!!! Πολλα φιλια Χρυσα μου!!
Πρεπει να ειναι πολυ νόστιμα….
ειναι ειναι!!!
Πρέπει να σταματήσω να μπαίνω στα μοσχομυρωδάτα blog την ώρα που πεινάω. Θα πάω στο σούπερ μάρκετ φεύγοντας από τη δουλειά για να ψωνίσω τα υλικά για τα ψωμάκια!!
Καλημέρα
Ελένη
https://myfortysomethingworld.wordpress.com/
τελεια!! ελπίζω να σου αρεσουν Ελενη μου!!
Τέλεια ακούγονται και νόστιμα Ελπίδα μου!!!
και ειναι Αθηνα μου!! δεν εμεινε ψιχουλο!!