Αυτά τα  γλυκά ψωμάκια έρχονται από την Αγγλία. Τα hot cross buns μοιάζουν με σταφιδόψωμα και φτιάχνονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Παρασκευή. Πήραν το όνομά τους από το σταυρό με γλάσο που τα στολίζει. Δεν είναι νηστίσιμα.. μιας και οι αγγλικές παραδόσεις είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Όμως είναι πεντανόστιμα και αφράτα και μπορείτε να τα φτιάξετε για ένα διαφορετικό πρωινό ή κολατσιό… Πασχαλινό ή όχι.. Αφράτα, μυρωδάτα και περιχυμένα με γλάσο … Ποιος μπορεί να αντισταθεί;;;  


Αρχικά αυτή η συνταγή είχε δημοσιευτεί πριν αρκετά χρόνια στο online περιοδικό Cook, Craft and Create


ψωμακια hot cross buns

Υλικά για 20 hot cross buns:

  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1/2 φλιτζάνι (επιπλέον) αλεύρι
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού Baking Powder
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα φαγητού
  • 1/2 Κουταλιά του γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση :

  • 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ή cranberries

Πως τα φτιάχνουμε :

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη-όχι να βράσει.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει 30 λεπτά περίπου.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα ,τη μαγιά και το αλεύρι (4 φλιτζάνια) και ζυμώνουμε καλά.
  • Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου μια ώρα.
  • Μόλις φουσκώσει ,ρίχνουμε στη ζύμη το υπόλοιπο αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να  γίνει μια ζύμη.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια, πασπαλίζουμε με το 1/3 από το μείγμα κανέλας και ζάχαρης και το 1/3 από τις σταφίδες.
  • Διπλώνουμε τη ζύμη και μετά την ξανανοίγουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δυο φορές.

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλίτσες, τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις αφήνουμε 30 λεπτά σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν.
  • Χτυπάμε ένα ασπράδι αυγού με μια κουταλιά γάλα και αλείφουμε τα ψωμάκια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
ψωμακια Hot cross
  • Ανακατεύουμε ένα ασπράδι αυγού , μια κουταλιά γάλα και ρίχνουμε ζάχαρη αχνή κουταλιά κουταλιά μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο γλάσο.
  • Αφήνουμε τα ψωμάκια να κρυώσουν καλά και με ένα κουτάλι ρίχνουμε το γλάσο πάνω σε κάθε ένα σχηματίζοντας σταυρό.
hot cross bun γλυκα ψωμακια

Τα πασχαλινά γλυκά ψωμάκια – hot cross buns είναι έτοιμα!!

hot cross bun

Είμαι σίγουρη οτι θα σας αρέσουν πολύ!! Όπως και σε μας άλλωστε. Είναι τέλεια για κάθε ώρα της ημέρας, πρωινό ή απογευματινό.

Αν τα δοκιμάσετε θα χαρώ να μάθω αν σας άρεσαν!!!

Θα βρείτε κι άλλες νοστιμιές στην κατηγορία “Αγαπημένες συνταγές”