in English


…το γιατρό τον κάνει πέρα..» Φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν 10 μήλα..χε χε..

Λοιπόν..η μετακόμιση καλά κρατεί…Προσπαθώ να πακετάρω όλο μας το νοικοκυριό σε κούτες -προς το παρόν έχω τελειώσει με το γραφείο μας- με το Νικόλα να κυκλοφορεί στο σπίτι και να μου φέρνει να δω τα αρκουδάκια του, κάθε τρεις και λίγο και συνήθως τη στιγμή που παλεύω να κλείσω το κουτί με ταινία…Οπότε η διαδικασία καθυστερεί λιγάκι..χα χα..

Αυτό το διάστημα προσπαθώ να καταναλώσουμε ότι έχει το ψυγείο μας αφενός για να μην πάνε χαμένα και αφετέρου για να μην τα κουβαλάμε στο καινούριο σπίτι…

Είχαμε φέρει από το χωριό πράσινα μήλα από τη μηλιά μας… Ο Νικόλας έτρωγε σχεδόν κάθε μέρα αλλά και πάλι έχει πολλά ακόμη…Έκανα λίγα κομπόστα (συνταγή αφού τα δοκιμάσουμε..) αλλά και πάλι είχα αρκετά…Οπότε..προχτές το μεσημέρι, την ώρα που κοιμόταν ο Νικόλας και μιας και δεν είχα άδειες κούτες για να πακετάρω…έκανα την αγαπημένη μας μηλόπιτα (και την μόνη που μας αρέσει δηλαδή…). Είναι λίγο μπελαλίδικη…αλλά αξίζει τον κόπο…




Μηλόπιτα 
ή αλλιώς American apple pie
Υλικά:
Για τη ζύμη:
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1 1/2 κουταλάκια ζάχαρη
  • 1 1/2 κουταλάκια αλάτι
  • 3 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι
  • 1/2 με 3/4 του φλιτζανιού κρύο νερό

Για τη γέμιση:

  • 10-14 μήλα πράσινα (Granny Smith κατά προτίμηση)
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • χυμό δύο λεμονιών

 Πώς το φτιάχνουμε:


  • Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να δημιουργηθούν μικρά κομματάκια..
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. (μπορεί να χρειαστεί περισσότερο αλεύρι ή νερό)
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια (1/3 και 2/3 περίπου). Τα τυλίγουμε με μεμβράνη (ή σε πλαστικό σακουλάκι) και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε τέταρτα. 
  • Ρίχνουμε στα μήλα το χυμό λεμόνι, το αλεύρι, τη ζάχαρη, και την κανέλα και ανακατεύουμε..
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγάλο φύλλο και το απλώνουμε σε στρογγυλό ταψάκι.
  • Βάζουμε μέσα τα μήλα και το βούτυρο σε κομματάκια.
  • Ανοίγουμε το μικρό φύλλο και το στρώνουμε από πάνω, καλύπτοντας τα μήλα και κλείνουμε την πίτα.
  • Μ’ ένα μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες στη μέση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  • Βάζουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 230οC.για 15 λεπτά μόνο μέχρι να ροδίσει από πάνω.
  • Και μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175οC και ψήνουμε για 45-50 λεπτά..

Και κάτι ακόμα…
  • Η συνταγή λέει αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά εγώ δεν είχα στο σπίτι και έβαλα και 2 φλιτζάνια φαρίνα.
  • Αντί για βούτυρο μπορούμε να βάλουμε μαργαρίνη και γίνεται νηστίσιμη.
  • Μπορείς να βάλουμε και κόκκινα μήλα αλλά με λιγότερη ζάχαρη.
  • Όταν τυλίξουμε τη ζύμη  με μεμβράνη, την πατάμε για να πλατύνει..και έτσι ανοίγει πιο εύκολα μετά.. 



Τρελαίνομαι όταν το σπίτι μυρίζει κανέλα και ψημένο μήλο…Για μένα είναι η απόλυτη χειμωνιάτικη μυρωδιά..

Εννοείται ότι δεν έμεινε ψίχουλο…

Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε !!!