Ο Ιανουάριος είναι για μένα μήνας αναδιοργάνωσης και αναδιαμόρφωσης. Αποφάσισα λοιπόν πως ήρθε η ώρα να βάλω μια τάξη και ξεκίνησα να οργανώσω τα επιτραπέζια μας. Μοιράζομαι λοιπόν μερικές ιδέες για το πως να οργανώσετε τα επιτραπέζια παιχνίδια σας, που μας έχουν βολέψει πολύ . 

Αγαπάμε τα επιτραπέζια παιχνίδια. Είναι ενδιαφέροντα, εκπαιδευτικά και σίγουρα διασκεδαστικά. Και έχουμε -τελικά – υπερβολικά πολλά (αλλά τα θέλουμε όλα!!). Αρκετά από αυτά τα έχουμε αγοράσει εμείς.. Τα περισσότερα όμως είναι δώρα που μας έφεραν φίλοι και συγγενείς. Άλλωστε τα επιτραπέζια είναι κλασικό δώρο για παιδιά.. και προφανώς ποτέ δεν είναι αρκετά..

Όμως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα.. Δεν χωράνε πλέον  ΠΟΥ ΘΕ ΝΑ !!!

Κυρίως γιατί τα περισσότερα επιτραπέζια είναι σε μεγάλα κουτιά τα οποία μερικές φορές είναι εντελώς δυσανάλογα με το περιεχόμενο τους..

Μα πραγματικά πόση σπατάλη χαρτιού και πλαστικού για ένα τεράστιο κουτί που περιέχει μέσα ένα πακετάκι κάρτες και μια βόμβα ή πλαστικές λωρίδες για το κεφάλι ή ένα πλαστικό χαλάκι..

πως να οργανώσετε τα επιτραπέζια παιχνίδια σας 8

Τα επιτραπέζια του Νικόλα ήταν κυρίως μέσα στο ένα φύλλο της ντουλάπας του. Στην αρχή είναι ωραία και τακτοποιημένα το ένα κουτί πάνω στο άλλο , ανά μέγεθος κλπ.. Αλλά κάθε φορά που έρχονται στο σπίτι οι ξαδέρφες ή οι φίλοι του, βάλε -βγάλε τα κουτιά.. σχηματίζεται ένα μικρό χάος.

Άλλωστε την ώρα του παιχνιδιού τα παιδιά δεν νοιάζονται για την τακτική σειρά των κουτιών -και πολύ καλά κάνουν- αλλά μετά δεν είναι εύκολο να χωρέσουν όλα..

Αφού μόνο η μαμά ξέρει τη μαγική τοποθέτηση τζένγκα για να τα χωρέσει όλα και να μην περισσεύει κανένα. Μερικές φορές , όλο και κάποιο πιόνι ή κάρτα ξεμένει πίσω και μετά πρέπει να ψάχνουμε τα κουτιά για να το βάλουμε στη θέση του.

{Το ζείτε κι εσείς αυτό;;}

πως να οργανώσετε τα επιτραπέζια παιχνίδια σας 7

Ώρα για αλλαγή λοιπόν!!! 

Έβγαλα έξω από το ντουλάπι τα επιτραπέζια. 

πως να οργανώσετε τα επιτραπέζια παιχνίδια σας 6

Πως οργάνωσα τα επιτραπέζια με κάρτες :

Τα παιχνίδια που είναι σε μικρό μέγεθος και περιέχουν μέσα μόνο κάρτες όπως κουίζ γνώσεων, σουπερατού, ντόμινο, memory game , uno κλπ, τα έβαλα σε ένα μεγάλο διαφανές κουτί.

Λόγω του μικρού τους μεγέθους, χωράνε όλα εκεί και είναι τακοτοποιημένα. Τα παιδιά ξέρουν οτι εκεί θα βρουν τέτοιου είδους παιχνίδια, μπορούν  να ξεχωρίσουν εύκολα αυτό που θέλουν να παίξουν και αφού τελειώσουν ξέρουν που να το τοποθετήσουν εύκολα και γρήγορα.  

πως να οργανώσετε τα επιτραπέζια παιχνίδια σας 5

Πως οργάνωσα τα άλλα επιτραπέζια:

Έβγαλα από κάθε κουτί τα παιχνίδια. Έκοψα από κάθε κουτί ένα μεγάλο κομμάτι της μπροστινής εικόνας. Έβαλα μέσα σε σακουλάκια που κλείνουν με ziplock, την εικόνα  κάθε παιχνιδιού και τα αντίστοιχα αντικείμενά του : πιόνια, ζάρια, κάρτες και τις οδηγίες του.

Έτσι αντί να έχουμε πλέον ένα ογκώδες κουτί, έχουμε για κάθε παιχνίδι ένα σακουλάκι με τα αντικείμενά του.

πως να οργανώσετε τα επιτραπέζια παιχνίδια σας 4

Έβαλα όλα τα σακουλάκια σε ένα μεγάλο διαφανές κουτί που χώρεσε περίπου 20 {ω ναι!!} επιτραπέζια!!! 

{Τα υπόλοιπα μέρη των κουτιών έφυγαν για ανακύκλωση}

πως να οργανώσετε τα επιτραπέζια παιχνίδια σας 3

Τι γίνεται με τα επιτραπέζια που έχουν ταμπλό; 

Κράτησα ένα κουτί το οποίο μετέτρεψα σε θήκη. Μαζί με το Νικόλα το ντύσαμε με αυτοκόλλητο και χρωματιστό χαρτί και σχεδιάσαμε πάνω και έναν βασικό κανόνα : “Παίζω δίκαια – Δεν πειράζει αν χάσω”

Εκεί βρίσκονται όλα τα ταμπλό των παιχνιδιών. 

παιζω δικαια
παίζω δίκαια 2

Έτσι όταν τα παιδιά θέλουν να παίξουν :

  • Ξέρουν που θα βρουν εύκολα τα επιτραπέζια παιχνίδια
  • Μόλις τελειώσουν το παιχνίδι μπορούν να το μαζέψουν πανεύκολα. Απλά ρίχνουν τα αντικείμενα του παιχνιδιού στο αντίστοιχο σακουλάκι και το σακουλάκι στο κουτί. Κι αν χρησιμοποίησαν ταμπλό, βάζουν κι εκείνο στη θήκη του. 
πως να οργανώσετε τα επιτραπέζια παιχνίδια σας 2

Σε ένα μικρό κουτί με καπάκι, έβαλα έξτρα κλεψύδρες και έξτρα ζάρια {ποτέ δεν είναι αρκετά και πάντα χάνουμε μερικά!!}. Έτσι δεν χρειάζεται να ψάχνουμε παντού για το χαμένο ζάρι και να σταματήσουμε το παιχνίδι. (Η ηλεκτρική σκούπα τα βρίσκει πάντα άλλωστε..χαχαχα)

ζάρια

Πλέον τα επιτραπέζια μας είναι τακτοποιημένα χωρίς να καταλαμβάνουν τόσο πολύ χώρο. Τα παιδιά έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά και κυρίως … μπορούν να τα βάζουν στη θέση τους εύκολα και γρήγορα!! 

πως να οργανώσετε τα επιτραπέζια παιχνίδια σας 1

Ελπίζω να σας άρεσαν οι ιδέες μου για το πως να οργανώσετε τα επιτραπέζια παιχνίδια σας. 


Αν έχετε άλλα tip ή συμβουλές για την οργάνωση παιχνιδιών θα χαρώ να τα μάθω.


Αν σας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια δείτε πως να φτιάξετε το δικό σας επιτραπέζιο παιχνίδι εδώ. Και αν σας αρέσει να παίζετε παντού , φτιάξτε οπωσδήποτε τα μίνι επιτραπέζια μας, που μπορείτε να τα παίρνετε μαζί σας όπου πάτε.