Το φθινόπωρο ξεκίνησε επισήμως και ημερολογιακά και μετεωρολογικά.. Άρχισαν οι πρώτες δροσιές και οι πρώτες ψιχάλες. Τα σχολεία ξεκίνησαν, οι πρώτες ζακετούλες εμφανίστηκαν και η μυρωδιά από φρεσκοψημένα κέικ γεμίζει όλο το σπίτι. Ώρα να ξεκινήσουμε και τις φθινοπωρινές δραστηριότητες για να μπαίνουμε στο κλίμα. Έχω συγκεντρώσει μερικές από τις αγαπημένες μας για να τις δοκιμάσετε.

#1 Σπιτικές αρωματικές πλαστελίνες

homemade_autumn_playdoh

Πρώτες και καλύτερες οι απίθανες σπιτικές πλαστελίνες μας με τα πιο όμορφα χρώματα και αρώματα του φθινοπώρου.. Μοσχοβολούν κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο, είναι ασφαλείς 100% αφού φτιάχνονται με υλικά από το σπίτι μας και αν χρησιμοποιήσετε βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής θα είναι και 100% ασφαλείς για δοκιμή – αν και όχι τόσο νόστιμες .. Βρείτε τη συνταγή για τις σούπερ Σπιτικές αρωματικές πλαστελίνες εδώ

#2 Αποτυπώματα με φύλλα 

Τα φύλλα είναι ιδανικό υλικό για αυτήν την εποχή. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι να κάνεις τυπώματα . Απλό, εύκολο και κατάλληλο για μικρές ηλικίες. Βάφουμε το φύλλο και πιέζουμε σε χαρτί. Σηκώνουμε το φύλλο και μετά θαυμάζουμε το αποτέλεσμα. Δείτε πως έκανε ο Νικόλας αποτυπώματα με φύλλα  εδώ

#3 Χρωματιστά φύλλα 

χρωματιστά φύλλα φθινόπωρο

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με φύλλα;; Μα να τα χρωματίσουμε φυσικά. Διαλέξτε μεγάλα όμορφα φύλλα, όχι πολύ ξερά και βάψτε τα σε ότι χρώματα θέλετε. Δεν υπάρχουν κανόνες οπότε αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργείστε.. Από μονόχρωμα και πολύχρωμα , μέχρι λαμπερά (με μπόλικο Glitter) και σχέδια με μοτίβα και εικόνες. Τέλεια δραστηριότητα για παιδιά κάθε ηλικίας αφού προσαρμόζεται εύκολα στις δυνατότητές τους. Δείτε τα δικά μας χρωματιστά φύλλα  εδώ. 

#4 Ζωγραφική με φύλλα

φθινοπωρινη δραστηριοτητα

Ακόμα μια ιδέα με φύλλα – που όπως είπαμε έχουν την τιμητική τους για τις φθινοπωρινές δραστηριότητες.. Αυτή τη φορά φτιάξαμε αρνητικό αποτύπωμα.. Δηλαδή το αποτύπωμα των φύλλων έμεινε λευκό και χρωματίστηκε το περίγραμμα τους. Απίθανο αποτέλεσμα!!! Δείτε τη ζωγραφική με φύλλα εδώ και τον πίνακα dry erase που φτιάξαμε με αυτήν, εδώ.

#5 Αποτυπώματα με μήλα 

Τα μήλα εκτός από απίθανες μηλόπιτες γίνονται και σούπερ εργαλεία ζωγραφικής. Απλή και εύκολη δραστηριότητα ακόμα και για μικρά παιδάκια. Βάφουμε το μήλο, πατάμε πάνω στο χαρτί, θαυμάζουμε το αποτέλεσμα..Repeat!! Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ή να κολλήσουν ματάκια και να τα μεταμορφώσουν σε φατσούλες!! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αχλάδια!! Δείτε τα δικά μας  αποτυπώματα με μήλα εδώ

#6 Φθινοπωρινό δέντρο 

Το χέρι του Νικόλα μεταμορφώθηκε σε δέντρο και τα πομ πομ σε πινέλα για να φτιάξουμε φθινοπωρινά φύλλα στο δέντρο μας. Απίθανη χειροτεχνία-ζωγραφική για μικρά και μεγάλα χέρια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπατονέτες αντί πομ πομ για ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα!! Δείτε πως φτιάξαμε το Φθινοπωρινό δέντρο μας, εδώ. 

#7 Σφραγίδες με τα ζώα του δάσους

Μπορείτε να μαντέψετε από τι είναι φτιαγμένες οι σφραγίδες μας;; Από… πατάτες!!! Γίνονται πανεύκολα, σε ότι σχήμα θέλετε. Φτιάξτε τις σε ζωάκια του δάσους, όπως εμείς , ή φύλλα και λουλούδια , ή μανιτάρια.. Και συνθέστε μια φθινοπωρινή εικόνα πάνω σε χαρτί. Δείτε τις πως να φτιάξετε τις δικές σας  σφραγίδες με τα ζώα του δάσους ,εδώ.

#8 Κουκλοθέατρο του δάσους

Ζωάκια του δάσους, συνέχεια, αυτή τη φορά με τη μορφή κουκλοθέατρου. Βρείτε και κόψτε , ζωγραφίστε ή σχεδιάστε τα δικά σας ζωάκια, κολλήστε τα σε ξυλάκια και μεταμορφώστε τα σε μαριονέτες. Φτιάξτε τις δικές σας ιστορίες σε ένα φθινοπωρινό δάσος. Ο Νικόλας ακόμα θυμάται το κουκλοθέατρο μας και τις ιστορίες μας, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια.. Δείτε πως να φτιάξετε το δικό σας κουκλοθέατρο του δάσους, εδώ.

Μερικές ακόμα ιδέες που μπορείτε να κάνετε:

  • Να κάνετε κολλάζ με φύλλα.
  • Να κάνετε φατσούλες με φύλλα, κολλώντας ή ζωγραφίζοντας πάνω ματάκια.
  • Να παίξετε με πηλό και να φτιάξετε φύλλα, μανιτάρια ή ζωάκια του δάσους. 
  • Να κάνετε αποτυπώματα της παλάμης του παιδιού και να τις κόψετε σε σχήμα φύλλο. Γίνεται απίθανο banner!!! 
  • Να ζωγραφίσετε πάνω στα παράθυρα φθινοπωρινές εικόνες με ειδικούς μαρκαδόρους. 
  • Να βάψετε κουκουνάρια.  

Ελπίζω να σας άρεσαν οι ιδέες μας για φθινοπωρινές δραστηριότητες μαζί με τα παιδάκια σας. Θα χαρώ να ακούσω τις δικές σας ιδέες για φθινοπωρινές κατασκευές και χειροτεχνίες. 

Αν σας αρέσουν οι κατασκευές και οι χειροτεχνίες θα βρείτε πολλές άλλες ιδέες για απίθανες παιδικές χειροτεχνίες στη σελίδα μας «Το παιδί χειροτεχνεί»