in English soon


Για την αγάπη του Νικόλα με τους αριθμούς σας έχω ξαναπεί πολλές φορές..Κυριολεκτικά τρελαίνεται!!! Δος του αριθμούς σε οποιαδήποτε μορφή και θα τον έχεις κάνει ευτυχισμένο..χαχα!!
Ξέρει να γράφει μέχρι το 20 μόνος του και ξέρει να μετράει μέχρι το 20 σε τρεις γλώσσες :Ελληνικά, Αγγλικά (με μαμά καθηγήτρια Αγγλικών τι άλλο να περιμένεις..χεχε) και Σέρβικα (ζήλεψε ο μπαμπάς και ήθελε να του μάθει κι εκείνος..χεχεχε)
Μετράει τι δεκάδες και αν του πεις τον πρώτο αριθμό της δεκάδας..πχ 31.. συνεχίζει και με τα υπόλοιπα.. Μπορεί να μετρήσει και μέχρι το 100…Αναγνωρίζει τους αριθμούς όπου τους δει και φυσικά τρελαίνεται να μετράει τα πάντα!!!
Όχι.. αυτό δεν είναι απλά μια κουκουβαγιοανάρτηση για τα κατορθώματα του γιόκα μου..- αν εδώ που τα λέμε είμαι πολύ πολύ περήφανη (κουκουβά !!!)– αλλά μια ανάρτηση για να μοιραστώ ιδέες και παιχνίδια που κάνουμε εμείς με τους αριθμούς!! 







Το θέμα είναι να γνωρίσει το παιδί μας τους αριθμούς μέσα από το παιχνίδι, χωρίς πίεση-αν δεν του αρέσουν ή αν δεν θέλει, δοκιμάζουμε αργότερα-. Πρώτα πρέπει να τους πιάσει και να παίξει μαζί τους και έτσι τους μαθαίνει… 
Ο Νικόλας τους αγαπάει πολύ και πάνω στο ενδιαφέρον του πάτησα εγώ και του έδωσα ερεθίσματα..βιβλία, παιχνίδια και δραστηριότητες..που θα του άρεσαν!!


Σε κάθε παιχνίδι και δραστηριότητα με αριθμούς μπορούμε να κάνουμε αυτά :

  • Να δείχνουμε και να ρωτάμε: Ποιός αριθμός είναι αυτός; 
  • Να ζητάμε να μας δείξει: Που είναι ο αριθμός 2; 
  • Να ζητάμε να μας πει ή να δείξει: Ποιός αριθμός είναι πριν το 2; Ποιός είναι μετά ;
  • Να μετρήσουμε μαζί. 

#1 Παίζουμε με αριθμο-παζλ


Ένα από τα πρώτα παιχνίδια με αριθμούς ήταν αυτό το ξύλινο παζλ.. Από αυτά που πρέπει να βάλεις του αριθμούς στη σωστή θέση..





Ακόμα και τώρα του αρέσει..

 



Πάνω σε κάθε αριθμό υπάρχουν τα αντίστοιχα αστέρια…για να τα μετρήσει κιόλας. 



Τώρα του αρέσει να βάζει και τους αριθμούς στη σειρά…



Ιδέα για παιχνίδι : Βάζουμε τους αριθμούς στη σειρά και μετά λέω στο Νικόλα να κλείσει τα μάτια. Παίρνω έναν αριθμό και μετά πρέπει να βρει ποιός αριθμός λείπει..




#2 Φτιάχνουμε τους αριθμούς με πλαστελίνη…



Χρειαζόμαστε πλαστελίνη (δείτε εδώ τη συνταγή μας για σπιτική πλαστελίνη -είναι φανταστική!!) και πλαστικούς αριθμούς για να κάνουμε αποτυπώματα.. 

 



#3 Παίζουμε με την τράπουλα

 
Βάζουμε τους αριθμούς στη σειρά από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και αντίστροφα. 
 
Ιδέα για παιχνίδι: Γυρνάμε τα χαρτιά ανάποδα και πρέπει να βρει τα ζευγάρια των αριθμών. Σαν memory game.  
 



#4 Παίζουμε με αριθμούς μαγνήτες



Χρειαζόμαστε μαγνητικούς αριθμούς, ένα ασπροπίνακα μαγνήτη κι ένα μαρκαδόρο για ασπροπίνακα. (Εγώ τα πήρα πολύ πολύ οικονομικά από το Jumbo)



Ιδέα για παιχνίδι: Σχεδιάζουμε τετράγωνα με αριθμούς μέσα. Το παιδί πρέπει να βρει το σωστό αριθμό και να τον βάλει στο σωστό τετράγωνο. Αυτή η δραστηριότητα βοηθάει στην οπτική αναγνώριση των αριθμών και στην αντιστοίχιση. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με έναν αριθμό τη φορά.. και με αυξανόμενη δυσκολία αναλόγως το επίπεδο. 

#5 Γράφουμε τους αριθμούς




Αριθμοί με διακεκομμένες γραμμές ή με τελείες για να τις ενώσουμε. Χρωματιστοί ή μαύροι. και ο Νικόλας μπορεί να τους γράψει ξανά και ξανά…

 



Ιδέα για παιχνίδι: Μπορούμε να γράψουμε τον κάθε αριθμό με το αντίστοιχο χρώμα ή με εντελώς διαφορετικό και να δούμε πως φαίνεται. Μπορούμε να κάνουμε και αριθμοφατσούλες με μάτια,στόμα και μαλλιά…


 


#6 Ενώνουμε τους αριθμούς






Αγαπημένη δραστηριότητα- παιχνίδι. 

 



Μπορούμε να σχεδιάσουμε εμείς μια εικόνα ή να τυπώσουμε μια από τις εκατοντάδες που υπάρχουν σε διάφορα site. Σας είχα ξαναπεί γι’ αυτήν τη δραστηριότητα εδώ


#7 Παίζουμε με κομπιουτεράκι


 

 



Ο Νικόλας τρελαίνεται να πατάει αριθμούς και να μας τους δείχνει. 




Ιδέα για παιχνίδι: Του λέμε εμείς τους αριθμούς που θα πρέπει να πατήσει. Αλλάζουμε και ρόλους. Λέει εκείνος και πατάμε εμείς και ελέγχει αν πατήσαμε σωστά.

#8 Παίζουμε με ξυλάκια




Μπορούμε να φτιάξουμε τους αριθμούς με χρωματιστά ξυλάκια…




Και μετράμε.. μετράμε.. μετράμε.. 



Το σημαντικό είναι να καταλάβει το παιδί (μέσα απο το παιχνίδι φυσικά) οτι οι αριθμοί είναι μέρος της ζωής μας. Τους χρησιμοποιούμε καθημερινά και τους βλέπουμε παντού.. Στα τηλέφωνά μας, στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, στα λεωφορεία, στη διεύθυνση του σπιτιού μας, στο ρολόι μας, στα μαγαζιά που ψωνίζουμε.. Δίνουμε στο παιδί ερεθίσματα να τους γνωρίσει να τους αγαπήσει και κυρίως να τους χρησιμοποιήσει.. 

Ελπίζω να σας άρεσαν οι ιδέες μας!!! 
καλό βράδυ !!!