Μια ανάσα δρόμος από τη Θεσσαλονίκη – κάτι λίγο παραπάνω από 100 χιλιόμετρα, σκαρφαλωμένος στους πρόποδες του Ολύμπου και περιτριγυρισμένος από καστανιές, οξιές, κουμαριές και πλατάνια, βρίσκεται ο Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας. Ένας παραδοσιακός οικισμός που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι. Τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, τα λιθόστρωτα δρομάκια, η πλατεία με τα αιωνόβια δέντρα και την ομώνυμη εκκλησία στο κέντρο της, συνθέτουν ένα απίστευτο σκηνικό..

Παλαιός Παντελεήμονας -παραδοσιακός οικισμός
Παλαιός Παντελεήμονας - παραδοσιακός οικισμός

Για την ιστορία :

Ο Παλαιός Παντελεήμονας χτίστηκε σε υψόμετρο 450 μέτρων στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, περίπου στα τέλη του 14ου αιώνα. Στη δεκαετία του ΄50 σχεδόν ερήμωσε αφού εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους, οι οποίοι μετακόμισαν μαζικά, 6 χιλιόμετρα πιο κάτω, δημιουργώντας τον πολύ μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα . Τη δεκαετία του 1980 όμως αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και άρχισε μια απίστευτη τουριστική ανάπτυξή .

Νικολας- Παλαιός Παντελεήμονας
βόλτα στον Παλαιό Παντελεήμονα

Σήμερα ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα.

Παλαιός Παντελεήμονας
εκδρομή στον Παλαιό Παντελεήμονα

Fun fact : Στις αρχές του 1980 γυρίστηκαν εκεί σκηνές της ταινίας “Μεγαλέξαντρος” του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ το 2008 για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος “Ματωμένα Χώματα” της Διδούς Σωτηρίου από τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη.


Στα φοιτητικά μου χρόνια ήταν αγαπημένος μου προορισμός με φίλους και παρέες. Καταφέραμε πρόσφατα να τον επισκεφτούμε με το Νικόλα και οφείλω να ομολογήσω οτι είναι ακόμα πιο όμορφα από οτι θυμόμουν.

Παλαιός Παντελεήμονας

Αφήσαμε το αυτοκίνητο έξω από τον οικισμό και συνεχίσαμε με τα πόδια μέσα στα λιθόστρωτα δρομάκια μέχρι το κέντρο του χωριού.

Αυτή η μεγάλη πινακίδα δείχνει κατατοπιστικότατα το δρόμο για να βρεις τα πάντα στο χωριό.

Εκεί γύρω από την πλατεία και την εκκλησία υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες.

Αγιος Παντελεήμονας
Παλαιός Παντελεήμονας -πλατεία

Υπάρχουν επίσης όμορφα μικρά μαγαζάκια με μέλι, γλυκά του κουταλιού, τσάι και βότανα.

βότανα Ολύμπου

Μικρές λεπτομέρειες αγάπης και φροντίδας υπάρχουν παντού σε όλο το χωριό ..

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι εξαιρετική επιλογή για εκδρομή κάθε εποχή του χρόνου. Η κοντινή του απόσταση από την πόλη μας τον κάνει ιδανικό προορισμό και για ημερήσια εκδρομή.

Εμείς τον χαρήκαμε μέσα σε φθινοπωρινά χρώματα και ήταν πραγματικά πανέμορφα.

Παλαιός Παντελεημονας
Παλαιός Παντελεήμων
Παλιος Παντελεημονας Πιερία

Ήταν μια υπέροχη εκδρομή και μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα μας.

εκδρομη στον Παλιό Παντελεήμονα

Σίγουρα θα τον επισκεφτούμε ξανά.