Σε περίπου δύο εβδομάδες θα αρχίσει η καινούρια σχολική χρονιά. Αν έχετε παιδάκια που θα πάνε πρώτη φορά στο σχολείο, είτε είναι παιδικός σταθμός , είτε είναι νηπιαγωγείο είτε πρώτη δημοτικού , σίγουρα θα έχετε και το αναμενόμενο άγχος. Το καταλαβαίνω , γιατί κι εγώ είχα αυτό το άγχος κάθε φορά που ο Νικόλας ξεκινούσε σε μια καινούρια βαθμίδα εκπαίδευσης. Αλλά και ο Νικόλας είχε άγχος για όλα αυτά τα καινούρια που θα συναντούσε. Πώς το αντιμετωπίσαμε; Με 4 απλές συμβουλές θα σας πω τι μας βοήθησε εμάς και πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για το σχολείο.

Background vector created by pikisuperstar – www.freepik.com

1. Διαβάστε βιβλία για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Τα βιβλία είναι το go-to μου κάθε φορά που θέλω να συζητήσουμε για κάποιο θέμα. Για μένα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσουμε στο παιδί για οποιαδήποτε κατάσταση βιώνει και ο καλύτερος τρόπος να του περάσουμε θετικά μηνύματα. Πρόσφατα ανέβασα ένα αναλυτικό άρθρο με 21 βιβλιοπροτάσεις ειδικά για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Θα βρείτε υπέροχα βιβλία που θα σας βοηθήσουν να παρουσιάσετε στα παιδιά σας όμορφες εικόνες για το σχολείο.

παιδικά βιβλία πρωτη μερα στο σχολειο

2. Παίξτε “σχολείο”

Τα παιχνίδια ρόλων είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών και είναι ιδανικά για να εξηγήσουμε σε ένα παιδί διάφορες καταστάσεις αλλά και να δούμε πώς τις αντιλαμβάνεται από τη δική του οπτική γωνία. Το παιχνίδι είναι ο τρόπος τους για να αντιμετωπίζουν εμπειρίες που πολλές φορές τους δημιουργούν φόβο ή άγχος . Αποτελούν έναν ασφαλή μέσο έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να εκφράσει τις ιδέες και τα συναισθήματά του και να προετοιμαστεί για διάφορες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει.

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σχολείο. Το παιδί θα είναι η δασκάλα και τα παιχνίδια του , οι μαθητές. Βάλτε τα λούτρινα κουκλάκια του, φιγούρες , κούκλες, playmobil, στη σειρά ή σε ημικύκλιο στο πάτωμα. Το παιδί μπορεί να γράφει σε ένα πινακάκι, να τους διαβάσει ιστορίες , να τους μάθει τραγούδια, να ζωγραφίσει, να κάνει ερωτήσεις και να λέει απαντήσεις. Μπορεί να συμμετέχει όλη οι οικογένεια στο παιχνίδι , σαν μαθητές ή δάσκαλοι.


Πρόσφατα ανακάλυψα μια εξαιρετική σειρά της playmobil με θέμα το σχολείο που πραγματικά τη λάτρεψα. Αν αγαπάτε κι εσείς τα Playmobil , ρίξτε μια ματιά παρακάτω. Είναι τέλεια για παιχνίδι!!!


3. Συζητήστε για το σχολείο

Συζητήστε με τα παιδιά σας για το σχολείο: Πως θα είναι εκεί, τι θα κάνουν μέσα στην τάξη, για τους νέους φίλους που θα κάνουν, για το διάλειμμα, για τα παιχνίδια που θα παίζουν, για τις ζωγραφιές και τις κατασκευές, τα παραμύθια και τις ιστορίες που θα ακούν, για τα τραγούδια που θα μάθουν, για τη δασκάλα τους που θα τα προσέχει.. Πείτε τους δικές σας αστείες ιστορίες ή όμορφες στιγμές που θυμόσαστε από τα δικά σας σχολικά χρόνια. Λύστε τους απορίες και απαντήστε στις ερωτήσεις τους. Να τονίσετε οτι θα τα παίρνετε πάντα από το σχολείο κάθε μεσημέρι και θα ανυπομονείτε να σας διηγηθούν τι καινούριο έμαθαν κάθε μέρα.


4. Επισκεφτείτε το σχολείο

Αν μπορείτε , επισκεφτείτε το σχολείο μαζί με τα παιδιά σας. Αν όχι μέσα, τουλάχιστον απ’ έξω. Να δουν το κτίριο, την αυλή και οπωσδήποτε το σημείο που θα τα περιμένετε κάθε μεσημέρι. Αν πάτε στον παιδικό σταθμό , σίγουρα μπορεί να επισκεφτείτε τους χώρους μέσα. Συνήθως την ημέρα του αγιασμού μπορείτε να καταφέρετε να δείτε το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο από μέσα. Ακόμα κι αν δεν ξέρετε σε ποια αίθουσα θα είναι το πρωτάκι σας, είναι σημαντικό να ρίξει μια πρώτη ματιά στους διαδρόμους του σχολείου, να του δείξετε που είναι το κυλικείο, οι τουαλέτες, η είσοδος που θα μπαίνει στο σχολείο και η έξοδος από όπου θα το παίρνετε. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν μια εικόνα από το σχολείο που θα πάνε.

Και ένα έξτρα τιπ για τα παιδάκια που θα πάνε νηπιαγωγείο ή πρώτη δημοτικού.

Φροντίστε να κάνετε εξάσκηση στο σπίτι για να μάθουν να χειρίζονται τα προσωπικά τους είδη. Θα πρέπει τα παιδιά να μπορούν μόνα τους:

  • Να ανοίγουν και να κλείνουν την τσάντα τους.
  • Να ανοίγουν και να κλείνουν το φαγητοδοχείο τους.
  • Να ανοίγουν και να κλείνουν το μπουκάλι με το νερό τους.
  • Να πηγαίνουν τουαλέτα, να σκουπίζονται και να πλένονται.
  • Να φοράνε τη μάσκα τους.

Έτσι θα μπορούν να είναι αυτόνομα και να λειτουργούν με αυτοπεποίθηση.

Ελπίζω κάποιες από τις συμβουλές μου να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για το σχολείο.

Δείτε επίσης μερικά άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

Καλή σχολική χρονιά !!!