in English soon


Αν το φθινόπωρο είχε γεύση.. σίγουρα θα ήταν αυτή.. 
Γλυκιά πορτοκαλί κολοκύθα και κανέλα.. 

Οι πρώτες κολοκύθες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Αν τις αγαπάτε όπως εγώ σίγουρα έχετε πολλά σχέδια γι’ αυτές.. Κολοκυθόσουπα.. γλυκιά κολοκυθόπιτα… Μέχρι και σε ζυμαρικά μπορείτε να τις δοκιμάσετε.. {δείτε τη φοβερή συνταγή για λιγκουίνι με καραμελωμένα κρεμμύδια, κολοκύθα και σουτζούκι της Χρυσαυγής από το Food for thought }


Οι δικές μου κολοκύθες καταφτάνουν από το χωριό.. Πορτοκαλί πορτοκαλί και αρωματικές.. 
(extra tip: η κολοκύθα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα..χωρίς να χάσει το άρωμα και τη γεύση της..)
 
Donuts κολοκύθας λοιπόν και μάλιστα στο φούρνο.. Οπότε πολύ πιο υγιεινά.. 

Αυτή η συνταγή είναι από τις αγαπημένες μου.. 
{Είχε πρωτοδημοσιευτεί στο ηλεκτρονικό μας περιοδικό cook, craft, create και πλέον βρήκε τη θέση της κι εδώ.} 


Υλικά : (για 12 μεγάλα ή
24 μίνι
doughnuts)

       ? 1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
3 μεγάλα αυγά
1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (θα ταίριαζε πολύ και η καστανή ζάχαρη)
? 1  και 1/2 φλιτζάνι βρασμένη και πολτοποιημένη κολοκύθα (340 γρ.)
3/4 της κουταλιάς του γλυκού κανέλα
? 1/4 της κουταλιάς του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1 και 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
? 1 και 1/2 κουταλιά του γλυκού baking powder
1 και 3/4 του φλιτζανιού + 2 κουταλιές της σούπας
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(227 γρ.)


Πως το κάνουμε:
  • Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά.
  • Βουτυρώνουμε τις ειδικές φόρμες για donut (αν είναι σιλικόνης, δεν χρειάζεται) και μοιράζουμε το μείγμα γεμίζοντας τα  ¾  της θήκης.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15-18 λεπτά αν είναι κανονικό μέγεθος και μόλις 10 λεπτά για μίνι donuts. 
  • Αφήνουμε να κρυώσουν για πέντε λεπτάκια και τα βουτάμε σε κανελοζάχαρη ή τα στολίζουμε με γλάσο. 
{Για το γλάσο
ανακατεύουμε : 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, 2 κουταλιές της σούπας γάλα και μερικές
σταγόνες άρωμα πορτοκάλι}


Γίνονται πανεύκολα και γρήγορα…και εκτός από πεντανόστιμα και αρωματικά, είναι μια πολύ ωραία λύση για κολατσιό στο σχολείο.. Και συνοδεύουν ιδανικά μια ζεστή κούπα αρωματικό καφέ.. 


Κι αν δεν έχετε την ειδική θήκη για donut.. δεν υπάρχει πρόβλημα!! 

Γίνονται ωραιότατα κεκάκια.. 
Με την ίδια ζύμη γίνονται περίπου 15-18 κεκάκια..Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά και τα βουτάμε κι αυτά σε κανελοζάχαρη ή αν θέλουμε στολίζουμε με γλάσο!! 

 Αν αγαπάτε τη γλυκιά γεύση της κολοκύθας.. το άρωμα της κανέλας και του τζίντζερ.. σίγουρα θα ξετρελαθείτε!!!